Νέα σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μεταξύ κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής πλευράς για την ακρόαση του Πάνου Καμμένου, που αποφασίστηκε να κληθεί σε ακρόαση για το ζήτημα της ακυρωθείσας συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ads

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται την κλήση και άλλων προσώπων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να καλύψει τον κυβερνητικό εταίρο.

Η πλειοψηφία από την πλευρά της σημείωσε ότι δεν μπορεί να κληθούν και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση γι’ αυτήν την υπόθεση διότι δεν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί εκ του πλαγίου σε Εξεταστική Επιτροπή ή Προανακριτική Επιτροπή.

Όταν η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι θα κληθεί ο Πάνος Καμμένος, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν άλλα πρόσωπα, όπως ο πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, Βασίλης Παπαδόπουλος ή στρατιωτικοί, προκλήθηκε δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης.

Ads

Αντιπαράθεση Χριστοδουλοπούλου – Βενιζέλου

Από τη δική του πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο για αυταρχική συμπεριφορά με σκοπό να μην ικανοποιήσει το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ προανήγγειλε ότι αν κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο υπουργός, τότε δεν θα συμπράξει στη διαδικασία.

«Είναι θεσμικώς αδιανόητα όσα λέγονται από εσάς εδώ» υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, να μην περιλαμβάνετε την ακρόαση και άλλων προσώπων! Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν! Τελείωσαν κ. Βενιζέλο! Φύγετε!».

«Μη μου λέτε εμένα “φύγετε”» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χτυπώντας το χέρι στο έδρανο. «Με απειλείτε;» ρώτησε η πρόεδρος για να πάρει την εξής απάντηση: «Δεν σε απειλώ! Ζητώ να με σέβεσαι!»

«Απειλείτε ότι δεν θα συμπράξετε! Ότι αν κάνουμε οτιδήποτε δεν θα συμπράξετε» σχολίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που στη συνέχεια ανέφερε πως είναι εξοργισμένη. «Τι θέλετε άλλο; Βγάλατε το διάγγελμα! Τελειώσαμε!».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «τέχνασμα» να κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο κ. Καμένος, που προσβάλει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και απευθύνθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εγώ θα αντιδράσω και ελπίζω και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας, όπως πρέπει» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου στη συνέχεια έθεσε σε ψηφοφορία το ζήτημα της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι Εξεταστική εκ πλαγίως δεν θα κάνει: «Πολιτικά δεν συνεργώ να κάνω εκ του πλαγίου Εξεταστική Επιτροπή προς χάριν του θεάματος».

«Ξεμπροστιαστήκατε!» φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Κάνετε πραξικόπημα! Να πάτε να καλύψετε τον κ. Καμμένο στην Κουμουνδούρου», φώναξε ο Γιάννης Τραγάκης.

«Εξεταστική δεν θα κάνω! Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν είναι πολιτικό terrain η Επιτροπή Θεσμών» ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας: 

«Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή Θεσμών! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες».

«Θα έρθει ο κ. Καμμένος που έχει γίνει το κόκκινο πανί. Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή; Πριν τις 22 Ιουνίου που είναι οι τουρκικές εκλογές ή μετά;», πρόσθεσε η πρόεδρος της επιτροπής. 

«Για χαρακτηριστικά αθλιότητας» μίλησε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία διότι θα είναι φανερό ότι θα αξιοποιηθεί η πλειοψηφία. Από το ΚΚΕ, ο Μ. Συντυχάκης είπε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανάλογα με την πορεία την συζήτησης, αν χρειαστεί, να έρθει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κριθεί αναγκαίο.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατήγγειλε bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γ. Λαζαρίδης, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο Γ. Λαζαρίδης δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. «Παρών» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και όσα άλλα πρόσωπα χρειαστεί στην Επιτροπή Θεσμών ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματική η στάση βουλευτών της αντιπολίτευσης

Για παρουσία που δεν συνάδει με τον ρόλο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και για προσχηματικές αντιδικίες κατηγορούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση. 

«Η προσπάθεια για μία σοβαρή νομική συζήτηση επί της από 13.3.2018 γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου και για τις αντιφάσεις που αυτή περιείχε σε σχέση με προηγούμενη του έτους 2008 επί του ιδίου θέματος, πυροδότησε ένταση μεταξύ των μελών της Επιτροπής καθόσον η αντιπολίτευση θεώρησε ότι το δικαίωμα της μειοψηφίας υπερτερεί έναντι κάθε άλλου ζητήματος» αναφέρουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θεσμών και περιγράφουν ότι «η προσπάθεια της προέδρου αφού δεν μπορούσε να γίνει οργανωμένη νομική συζήτηση να γίνει πολιτική συζήτηση δεν ευοδώθηκε λόγω της έντασης».

«Τελικώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής πρότεινε προς ψηφοφορία το ερώτημα αν θα πρέπει να προσέλθουν σε ακρόαση, μόνον ο υπουργός Άμυνας ή και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες καθώς και ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ενώ επί τέσσερις μήνες επικέντρωνε η αντιπολίτευση το αίτημά της στην κλήση του υπουργού Άμυνας, όταν η πλειοψηφία έκανε σαφές ότι η Επιτροπή Θεσμών θα τον καλέσει, και δεν είναι ούτε εξεταστική Επιτροπή ούτε Προανακριτική για να καλούνται μάρτυρες, και μάλιστα ο Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε ξένη χώρα στη σύμβαση, και δεν υπάρχει δυνατότητα υποχρέωσής του να παραστεί, μπροστά στην εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας να διενεργηθεί ψηφοφορία, τα μέλη της μειοψηφίας αποχώρησαν, και έτσι η ψηφοφορία έγινε με τα 13 εναπομείναντα μέλη» σημειώνουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Το κλίμα τής έντασης, που με ευθύνη των μελών τής μειοψηφίας δημιουργήθηκε από την αρχή της διαδικασίας, δεν αντιστοιχεί ούτε στο γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου “τους δικαιώνει”, ούτε ότι ο κύριος Καμμένος θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών» προσθέτουν.

«Οι έντονες, απαξιωτικές, φραστικές και συκοφαντικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα μέλη της μειοψηφίας παραπέμπουν σε μία εικόνα σκόπιμης και προσχηματικής πολιτικής αντιδικίας και όχι σε μία επιστημονική συζήτηση για τη διαφάνεια και τα όρια αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» τονίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.