Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική ενέργεια του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, να χαιρετίσει ναζιστικά σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος του. «Μας είπανε ναζί, δεν μας είπαν όμως ποτέ κλέφτες. Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι…», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο ο Ν.Μιχαλολιάκος.
 

Ads

«Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Όμως, πολλές φορές ισχύει η ρήση “οι ανήθικοι μιλούν για ηθική”… Για μας, την πλειοψηφία των Ελλήνων, που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και οι δυο μας παππούδες, και χάσαμε έντεκα συγγενείς σε εθνικούς αγώνες, ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ύβρις», ανάφερε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
 
«Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φασιστική τραγωδία της κατοχής της χώρας μας παρουσιάζεται ως φασίζουσα κωμωδία ορισμένων στην Ελλάδα του 2012. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
 
«Όποιος ταυτίζει την Αριστερά με τους Ναζί, κάνει το παιχνίδι των Ναζί επίτηδες. Δεύτερον, λέω ότι η Χρυσή Αυγή, στην Ελλάδα δεν μπορεί να διωχθεί και δικαίως. Δεν μπορεί να διωχθεί κανένας για τις απόψεις του. Δεν θέλω να αλλάξει αυτό το πράγμα ποτέ. Όμως για τις πράξεις του… Και εδώ έχουμε μια οργάνωση που εγκληματεί, μια οργάνωση εγκληματιών που εγκληματεί και οι αρχές στην Ελλάδα δεν κάνουν απολύτως τίποτα», ήταν η τοποθέτηση του Θανάση Παρασκευόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.
 
«Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετά ναζιστικά. Εκμεταλλεύεται την κρίση και υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή», αναφέρει η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Πέρασε πολλά για να επιτρέψει στις δυνάμεις του φασισμού να εμφανίζονται ως λύση».
 
«Μετά το ναζιστικό χαιρετισμό ακολουθεί η ναζιστική βία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στη χώρα της Δημοκρατίας δεν μπορεί η οργή να μετατρέπεται σε ναζισμό», δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«Οι ναζιστές είναι υποκριτές, ληστές και φονιάδες των λαών, προστάτες του κεφαλαίου. Αυτούς εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή», δήλωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας.
 
«Αντικοινοβουλευτικό, φασιστικό μόρφωμα» χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και σημειώνει ότι οι πολιτικές λιτότητας που συνοδεύονται από έλλειψη ανάπτυξης και στερούν από όλη την Ευρώπη την ελπίδα, είναι κύρια αιτία για την αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων που υποστηρίζουν τη βία και χαρακτηρίζονται από ακραία ρητορεία.

image
 
Είναι ελληνικός χαιρετισμός απαντά η ΧΑ
 
Απαντώντας, η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, που είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41 είχε καθιερώσει επισήμως τον χαιρετισμό με τεταμένη την δεξιά. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας».