Το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, “έδεσε” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τιμές. Μετά από πολλές δεκαετίες το ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έπλευσε μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

Ads

Σκοπός του ταξιδιού του «Θωρηκτού της νίκης» να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το πλοίο μουσείο «μεταφέρει» την ιστορία δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, αναγγενάται, και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για όλα», θέλησε να στείλει το “Αβέρωφ” με το ταξίδι του από τη μαρίνα του Φλοίσβου ως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού – ή ακριβέστερα θωρακισμένου καταδρομικού, όπως εξηγούσαν σήμερα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ads

image

Το “Αβέρωφ”, που θα παραμείνει στην πόλη έως περίπου τον ερχόμενο μήνα, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις “ΒΟΤΣΕΙΑ 2017”, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και για να «γνωρίσουν από κοντά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έναν ζωντανό θρύλο που διδάσκει ιστορία», όπως σημείωναν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε μερικές ημέρες – η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από το ΓΕΝ – προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας. «Καλούμε όλα τα σχολεία να προγραμματίσουν να επισκεφθούν το πλοίο και να διδαχθούν ιστορία από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ.

Κατά την παραμονή του “Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων, όπως συναυλίες με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στις “μουσικές διαδρομές” στην πόλη, ημερίδα με θέμα “Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος”, επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση με ορισμένα κειμήλια που, όπως εξήγησε ο πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχέλης διευθυντής δημοσίων σχέσεων ΓΕΝ, θα έρθουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

image