Έκτακτη σύσκεψη «κορυφής» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για την απόφαση των Βρυξελλών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις Κάννες. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, φέρεται να αιφνιδιάσε και να όργισε τους ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ομόλογοί του, ήταν ενήμεροι.Την ίδια ώρα πάντως και εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυξάνουν τις πιέσεις τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργός ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει σχετικά με τη συμφωνία της 26ης.

Ads

Πάντως, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκλήθη εσπευσμένα να μεταβεί στις Κάννες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγετών της G-20. Χθες είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του, την οποία στήριξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής να γίνει «κτήμα του λαού» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα πάντως, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν τη δική τους τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου, ο Νικόλα Σαρκοζί υπογράμμισε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι το να δίδεται ο λόγος στους πολίτες «είναι πάντα νόμιμο», αλλά όπως διευκρίνισε, η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες.

Ads

Εν τω μεταξύ, η Γαλλική Προεδρία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους την πλήρη εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατό, των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής και οι οποίες είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίες». Επιπλέον, σημειώνεται, «επιθυμούν, σε διαβούλευση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους και το ΔΝΤ, να μπορέσει να αποφασιστεί άμεσα ένα φύλλο πορείας που θα διασφαλίζει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Αντίδραση και από την Ισπανία

Την λύπη της ισπανικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα εξέφρασε πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Jose Blanco. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της EL PAIS ο Blanco ανέφερε πως η είδηση του δημοψηφίσματος για την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είναι κακή τόσο για την Ισπανία όσο και για όλη την Ευρώπη. Σημείωσε δε, πως ό,τι καθυστερεί την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, επηρεάζει την Ισπανία.

ΔΝΤ: Προβληματισμός για την έκτη δόση

Προβληματισμό, ανησυχία και απογοήτευση στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως προκάλεσε  η κίνηση του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει στη σημερινή έκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί και άλλων ευρωπαίων ηγετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στο Ταμείο πιστεύουν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλείς του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η απόφαση δημιουργεί τεχνικά προβλήματα αναφορικά με την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της 1ης δόσης του προγράμματος αυτού.

Η ατζέντα της συνάντησης των Καννών

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Αγκελα Μέρκελ με τους αξιωματούχούς της ΕΕ και του ΔΝΤ ενώ στις 21.30 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.