Εκτός ελέγχου είναι στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας με φόντο την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να κάνει λόγο για εφημερίες που θυμίζουν “ταινίες θρίλερ”.

Ads

Αναφερόμενος στη χθεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εξετάσθηκαν 150 περιστατικά κορωνοϊού. Εισήχθησαν 63 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ασθενείς ύποπτα κρούσματα. Η μεθ 15 κλινών γεμάτη και 7 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής στα χειρουργεία”.

Παράλληλα, ο κύριος Γιαννάκος αποκαλύπτει ότι σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους στο Ιπποκράτειο, σημειώνοντας πως “το τελευταίο 15ήμερο πέθαναν 41 ασθενείς με κορωνοϊό και από όλες τις άλλες παθήσεις πέθαναν 37 ασθενείς Από τους 41 ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές μεθ των χειρουργείων και μόνο 5 διασωληνωμένοι στη μεθ”.

Καταγγέλλει δε πως “δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής”, αναφέροντας αναλυτικά πως πρόκειται για “6 στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σε μαφ και στεφανιαία, 7 στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ σε χειρουργεία, 3 στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ σε χειρουργεία”.

Ads

Ο κύριος Γιαννάκος συνεχίζει δίνοντας στοιχεία για ασθενείς εκτός μεθ, αναφέροντας συγκεκριμένα πως πρόκειται για 1 στη Χαλκιδική, 1 στην Έδεσσα, 3 στα Γιαννιτσά, 1 στην Κατερίνα, 1 στον Άγιο Παύλο.
“Γίνεται επιλογή ασθενών για μεθ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός μεθ πια αγγίζει το 80%” προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος μάλιστα στο νοσοκομείο Έδεσσας, σημειώνει ότι πρόκειται για   “Τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας”.

“Το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές. Εκτός μεθ. Η μεθ 3 κλινών έκλεισε” επισημαίνει, προσθέτοντας με νόημα ότι “είναι πολυτέλεια για τον κύριο Σκέρτσο”.

“Νοσηλεύει σε δύο κλινικές 50 ασθενείς με κορωνοιο και ανοίγει και τρίτη.  Κάθε κλινική διαθέτει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ασθενών για τη τοποθέτηση τους αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλασιες. Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν Τρείς παθολόγοι μόνο στο νοσοκομείο και κανένας πνευμονολόγος. Επικουρικά έρχονται από άλλα νοσοκομεία γιατροί. για βοήθεια” συνεχίζει.

Αναφερόμενος στην πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας σημειώνει πως όλες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας είναι  γεμάτες, ενώ όπως λέει υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός μεθ. Προσθέτει ότι στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν  3 κενές κλίνες, Στην Αττική 15 κλίνες κενές, γεμάτα είναι τα δύο νοσοκομεία της ΠΑΤΡΑΣ, 1 κενή κλίνη στην Πελοπόννησο, 1 κλίνη κενή στην ‘Ηπειρο.
Προσθέτει πως την Αττική πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοιο και άλλων παθήσεων βρίσκοναι εκτός μεθ. Ενδεικτικά αναφέρρει 4 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 1 στο Λαϊκό.

“Λειτουργούν σήμερα στα νοσοκομεια της χώρας 573 κλίνες μεθ κορωνοιου” καταλήγει.