Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει τις κριτικές δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου για τη γερμανική πολιτική η Tagesspiegel του Βερολίνου. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, τα σημερινά δεδομένα προμηνύουν έναν θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και μια ηχηρή ήττα για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ads

 
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου βρίσκονται προ των πυλών και μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι έλληνας υπουργός Εξωτερικών «επιρρίπτει στους γερμανούς πολίτες και πολιτικούς έναν ορισμένο βαθμό αναλγησίας στη διαμόρφωση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
 
Η εφημερίδα του Βερολίνου υπογραμμίζει ότι ο Βενιζέλος δεν είχε – κατά το διάστημα της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας – περιθώρια επιλογής, «ειδάλλως θα είχε απολέσει τη δανειακή βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ».
 
Ωστόσο, επισημαίνει η Tagesspiegel, «το ότι εντελώς ξαφνικά στηλιτεύει τη δήθεν άπωση των γερμανών πολιτικών (…) προς την ‘ευρωπαϊκή πολυμορφία’, αυτό σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα».

Τα σημερινά δεδομένα προμηνύουν ένα θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ αντίθετα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να φοβάται ότι θα υποστεί «μία ηχηρή ήττα», σχολιάζει η Tagesspiegel, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις Βενιζέλου εναντίον του Βερολίνου αποσκοπούν στο να αποσπάσει ψήφους στην Ελλάδα.