Πόκερ τακτικής για τον χρόνο εξόδου στις αγορές παίζεται από το πρωί, με το πιθανότερο σενάριο να παραμένει εκείνο που θέλει την κυβέρνηση να δοκιμάζει την έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ads

Οι πλήροφορίες από τραπεζικούς κύκλους και πηγές με γνώση των διεργασιών επιμένουν ότι η κίνηση θα γίνει εντός της; εβδομάδας και το αργότερο έως την Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές ωστόσο θολώνουν το τοπίο διαμηνύοντας ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα της εξόδου στις αγορές  κυβερνητική πηγή δήλωσε:
«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Αλλες πηγές, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι οι έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλεται και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα τακτικής.

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ

Το βέβαιο είναι πως το τοπίο θα ξεκαθραίσει το αργότερο έως την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει την “κατ΄αρχήν” συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι αυτή η συμμετοχή, χωρίς άμεση χορήγηση δανείου, θα συνοδεύεται από αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει η όποια κίνησή της να γίνει νωρίτερα προκειμένου να μην επιβαρρυνθεί το κλίμα.

Ads

Εάν τελικά η έξοδος επιχειρηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, η έκδοση σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι πενταετής, το ύψος της θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 2 και τα 3 δις ευρώ και το πιθανότερο σενάριο είναι πως περίπου κατά το ήμισυ θα ανταλλαγεί με το ομόλογο που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019.

Ο πιθανότερος χρόνος, δε,για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών είναι αύριο, Τρίτη. Η σημερινή ημέρα μοιάζει λιγότερο πιθανή καθώς το ελληνικό Δημόσιο αποπληρώνει σήμερα  2,1 δισ. ευρώ στους κατόχους του τριετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί επίσης το 2014, ενώ την Πέμπτη θα καταβληθεί και δόση 3,85 δισ. ευρώ στην  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ζητείται επιτόκιο κάτω από 4,9%

Στόχος της κυβέρνησης είναι, κατ’ αρχάς να καλυφθεί η έκδοση και, κυρίως, να επιτευχθεί επιτόκιο χαμηλότερο του 4,9% που είχε δοθεί τον Απρίλιο του 2014 και να υπάρξει συμμετοχή από ξένους επενδυτές. Ηδη, έχουν γίνει εντατικές προετοιμασίες στην κατεύθυνση αυτή, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα από τις ξένες τράπεζες και funds είναι “ζεστό”.

Ο όλος σχεδιασμός της έκδοσης έχει γίνει από την Rothschild, διεθνή σύμβουλο της κυβέρνησης, και τον ΟΔΔΗΧ υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη. Ο προγραμματισμός που έχει γίνει, από κοινού με την Rothschild προβλέπει τουλάχιστον μία ή δύο  δοκιμαστικές εκδόσεις  ομολόγων έως το τέλος του έτους.

Ενθαρρύνει η Κομισιόν

Η προοπτική της άμεσης εξόδου  στις αγορές ενισχύθηκε μετά τα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και δημόσια – με πλέον ενδεικτική εκείνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα – για ενδεχομένως πρόωρη κίνηση, οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να ενθαρρύνεται να προχωρήσει και από την πλευρά της Κομισιόν.

Πρόθεση του Μαξίμου, δε, είναι να κεφαλαιοποιήσει τόσο την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της χώραςαπό την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όσο και τα ιδιαιτέρως θετικά μηνύματα που έστειλαν τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πιερ Μοσκοβισί.