Καταρχήν θετικοί εμφανίζονται οι δανειστές αναφορικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Το συνηθισμένο τους «αλλά» τους συνίσταται στο αν θα καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι θετικοί ως προς το γενικό περίγραμμα της πρότασης αλλά δεν είναι σίγουροι για τα νούμερα. 

«Δεν έχουμε πρόβλημα με το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Αλλά θα αποδώσει; Πρέπει να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επ’ αυτού» τόνισε ένας από τους αξιωματούχους στο πρακτορείο. 

Κατά τα άλλα οι δανειστές, ορίζουν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων, όχι όμως αυστηρά, καθώς δεν αποκλείουν να «μετατεθεί για λίγο αργότερα».

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φλεβάρη ώστε κατόπιν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθεια ναρκοθέτησης της συζήτησης δήλωσε, μόλις χθες, ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει «μήνες και όχι εβδομάδες»