Για «θετικό κλίμα» έκανε λόγο μετά τη συζήτηση για τα εργασιακά με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, ενώ την Τετάρτη το πρωί στο υπουργείο θα βρεθεί τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα στη συνάντηση έθεσε όλα τα ζητήματα που αναφέρονταν στο email, που είχε στείλει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πριν από λίγο καιρό στο οποίο ζητούσε μεταξύ άλλων μειώσεις στις αποζημιώσεις των εργαζομένων που απολύονται ή συνταξιοδοτούνται και μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.

Ως τον «επιμελέστερο δήμιο των εργατικών κατακτήσεων» χαρακτήρισε τον Γ. Βρούτση το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, ζητώντας από τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην οργάνωση γενικής απεργίας.

 
«Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποδεικνύεται ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το ζήλο του υπουργού στη σφαγή των μισθών πείνας και των επιδομάτων εξαθλίωσης, στην απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και από τις ελάχιστες εισφορές, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, στη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα», τονίζει το ΚΚΕ για «τα αντεργατικά μέτρα που συναποφασίζουν κυβέρνηση και τρόικα».
 
«Κάθε συνειδητός και τίμιος εργάτης, ανεξάρτητα από τον τόπο δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις, κάθε άνεργος, έχει χρέος και πρέπει να συμβάλει τώρα στην οργάνωση της γενικής πανεργατικής απεργίας για να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται», σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί:
 
«Σε ταξική αφύπνιση, αλληλεγγύη και οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, ενάντια στον κοινό εχθρό, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ».

Ads

image

Φωτογραφία: Άννα Αμπάτη

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Εργασίας. Τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο και μέχρι κάποια στιγμή δεν ήταν σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
 
«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρίσκονται μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που επιδιώκουν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του 8ωρου, τις 73 ώρες δουλειά και το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, που οδηγεί στη σύνταξη στα 70» ανέφερε το ΠΑΜΕ στη σχετική ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τόνισε ότι

«ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ’ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ και ΟΕΕ. Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές».
 
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα κυβερνητική παρέμβαση «για τη νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την πρόθεση κατάργησης του όποιου εργατικού δικαιώματος έχει απομείνει, με πολιτικές που ακυρώνουν προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και συνταγματικές και ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέψεις».
 
Η ΓΣΕΕ συνεχίζει λέγοντας ότι «ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει μειώσεις μισθών αλλά και εργοδοτικών εισφορών χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα. Το μόνο σχέδιο που έχει η Κυβέρνηση είναι να “στηρίζει” τα Ταμεία περικόπτοντας από τους συνταξιούχους μέρος ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξής τους».