Θετική είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλούνται διεθνή μέσα, η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίοι αναφέρουν πως αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα αξίας 74 δις ευρώ. 

Ads

«Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων είναι θετική», δήλωσε η εν λόγω πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να είναι έτοιμος να προχωρήσει τις διαδικασίες για ένα πρόγραμμα ύψους 58 δις ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ με ένα δάνειο ύψους 16 δις ευρώ.

Ωστόσο επιφυλάξεις υπάρχουν για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία και η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συμφωνία. «Οι πιθανότητες παραμένουν ακόμη 50-50, πρέπει να πειστούν οι Γερμανοί και άλλοι σκληροπυρηνικοί», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στη Βρετανική εφημερίδα Financial Times, ανέφερε πως το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί «οριακά εάν οι Έλληνες είναι τυχεροί». Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίτευξη συμφωνίας πιθανώς να προσκρούσει στο Βερολίνο, το οποίο αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. 

Ads

Σύμφωνα με τους Financial Times «μια ομάδα υπουργών με προεξέχοντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις δεν επαρκούν προκειμένου να ανάψει το πράσινο “φως” για νέο δάνειο».