Εννέα ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του ΔΣ της νέας ΕΡΤ. Μετά από σειρά ερωτήσεων που δέχτηκαν τα προτεινόμενα – από την κυβέρνηση – μέλη του ΔΣ και μια εξαντλητική διαδικασία, τελικά η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά κατά απόλυτη πλειοψηφία (9 υπέρ) για τον διορισμό του Διονύση Τσακνή, στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. Για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου υπήρχαν δύο απώλειες, της Ζωης Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή. Έτσι δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία καθώς θετική ήταν η γνωμοδότηση 7 μελών, 5 μέλη καταψήφισαν και 3 δήλωσαν «παρών».

Ads

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε «παρών» για τον Λάμπη Ταγματάρχη ενώ ψήφισε θετικά για τον Διονύση Τσακνή και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της νέας ΕΡΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ράχηλ Μακρή, όπως είχε ανακοινώσει από την αρχή, καταψήφισε τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη, αλλά και τον διορισμό της Ελένης Παπακωνσταντίνου ως μέλους του ΔΣ. Για τον πρώτο δικαιολόγησε την αρνητική της ψήφο υποστηρίζοντας πως είχε αποτύχει στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ, ενώ για την κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως παρά τις διαβεβαιώσεις από την ίδια και τον κ. Ταγματάρχη  δεν πείστηκε πως «δεν είναι βαφτισιμιά του».

Αναλυτικότερα για τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, επί 15 παρόντων μελών της 17μελούς Επιτροπής, ο Δ.Τσακνής συγκέντρωσε 9 θετικές γνώμες, 4 αρνητικές και 2 «παρών». Ο Λ.Ταγματάρχης συγκέντρωσε 7 θετικές γνώμες, 5 αρνητικές και 3 «παρών». Δεν διατύπωσαν γνώμη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, ενώ αρνητική γνώμη επί της διαδικασίας διατύπωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Μητρόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Νίκος Φίλης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος. Κατά ψήφισαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή (μόνο για τους Λάμπη Ταγματάρχη και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου), οι βουλευτές της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Τραγάκης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας. «Παρών» δήλωσαν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον Λάμπη Ταγματάρχη. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τον Λάμπη Ταγματάρχη, είπε: «Δεν με πείσατε και η γνώμη μου για το διορισμό σας είναι γνωστή στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι δεν προσπάθησαν, προς τιμήν τους, να με μεταπείσουν». Η πρόεδρος της Βουλής χρεώνει στον κ. Ταγματάρχη πως «θα έπρεπε να κάνει περισσότερα από το να γράψει ένα άρθρο» όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ. «Έχετε μεγάλη ευθύνη που σας προτείνει ο πρωθυπουργός. Θα χαρώ αν με διαψεύσετε, καθώς δεν θεωρώ ότι το μοντέλο που έχετε υπηρετήσει είναι αυτό που θέλουμε για την ΕΡΤ», τόνισε.