Θετικά αποτιμούν πηγές της Ευρωζώνης το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον πρόεδρο του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι αυτό που απομένει είναι εντός του Ιανουαρίου να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Διευθυντών του EFSF και του ESM, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Τέλος στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ και των ΜΜΕ

«Η δημοσιοποίηση, από τον υπουργό Οικονομικών, της επιστολής του με τις αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινίσεις αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα της ΝΔ και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα που προσπάθησαν να στήσουν», αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σαφές ότι όχι μόνο νέες δεσμεύσεις, και άλλα καταστροφολογικά σενάρια δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ανοίγει με σαφήνεια ο δρόμος για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις και πολιτικές, οι οποίες φυσικά ενοχλούν τις νεοφιλελεύθερες λογικές της λιτότητας που εξυμνεί η ΝΔ», προσθέτει.

«Τα ερωτήματα είναι απλά και πρέπει κάποτε η ΝΔ να μάθει από τα συνεχή λάθη της και τις αντιφάσεις και να απαντήσει:
1. Με ποια λογική καταψήφισε την παροχή στο 60,32% των συνταξιούχων για το 2016, ενώ υπερψήφισε την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά (την οποία αύξηση, βέβαια, είχε υπερψηφίσει στο Ν.4336/15);
2. Τώρα, πλέον, που ενεργοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα αναγνωρίσει τις γκάφες και τα λάθη ή θα επιμείνει σε θέσεις που έχουν εγκαταλείψει ακόμη και οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών;», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.