Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο δημοτικιστή, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαρά, είπε σήμερα η Θεσσαλονίκη, που τον αποχαιρέτησε με ένα ηχηρό χειροκρότημα. Ο Εμ. Κριαράς έφυγε  από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 108 ετών.

Ads

Ο Κρητικός στην καταγωγή καθηγητής  θα ενταφιασθεί στην πατρίδα του την Κρήτη, «φεύγοντας» από την Θεσσαλονίκη, στην εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 1950.

«Ο Όλυμπος συννέφιασε και ο Ψηλορείτης κλαίει», ήταν η πρώτη στροφή της κρητικής μαντινάδας αποχαιρετισμού, που εκφώνησε για τον Εμμανουήλ Κριαρά, ο πατέρας Ευτύχιος από τα Χανιά, ο οποίος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία ως εκπρόσωπος των Κρητικών ιερέων που θα συνοδεύσουν τη σορό του καθηγητή στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και θα ενταφιασθεί αύριο το απόγευμα.
 
Επικήδειους ομιλίες εκφώνησαν, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,  ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Αντώνης Ρεγκάκος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννης Τζιφόπουλος, ο καθηγητής-πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Γιάννης Καζάζης, η πιστή και αγαπημένη του μαθήτρια Κ. Πηδώνια, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Γ. Παπαναστασίου και ο ανιψιός του Γιώργος Κριαράς.
 
Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας ήταν τρεις βουλευτές (οι Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας της Ν.Δ. και ο Γιάννης Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ).

Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν ακόμη περί τους 200 πολίτες της Θεσσαλονίκης, κυρίως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και νεαροί φοιτητές.
 

Ads