Συνελήφθη ο αστυνομικός που φέρεται πως πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια καταδίωξης τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

►Διαβάστε επίσης: Πυροβολισμός 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη: Ένταση έξω από το νοσοκομείο

Κατά πληροφορίες, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε η εμπλοκή του δικυκλιστή αστυνομικού στο αιματηρό περιστατικό.

Ads

Για το τραγικό συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο ανήλικος οδηγός, αγνοώντας τις εντολές των αστυνομικών, ενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών.

«Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 16χρονος Ρομά που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έπειτα από πυροβολισμό στο κεφάλι μετά από τηνάγρια αστυνομική καταδίωξη τα ξημερώματα  όταν επιχείρησε να διαφύγει από πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 16χρονος υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκρατείου.

Το τραγικό περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, πριν έναν χρόνο στο Πέραμα, καθώς σοβαρά είναι τα ερωτηματικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. επέλεξαν να πυροβολήσουν.

Τι συνέβη

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός έφυγε από βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου, χωρίς να πληρώσει τα καύσιμα που έβαλε αξίας 20 ευρώ. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, σύμφωνα με την οποία το όχημα εντοπίστηκε στην περιοχή, ωστόσο ο ανήλικος οδηγός αγνόησε τα σήματα να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα. Καθώς έφτασε στη Συμμαχική οδό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό, ενώ στην προσπάθειά τους οι αστυνομικοί να τον ακινητοποιήσουν, έριξαν πυρά.

Τελικά, ο νεαρός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο και ακινητοποιήθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα ήταν ακινητοποιημένο αφού προσέκρουσε σε τοίχο, όταν ο οδηγός φέρεται να επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό. 


 


 

«Έπρεπε να τον σκοτώσουν;»

Συγγενείς του 16χρονου βρίσκονται από νωρίς το πρωί έξω από το Ιπποκράτειο, εκφράζοντας την οργή τους για το γεγονός πως ο ανήλικος, ο οποίος είναι και πατέρας ενός παιδιού 1,5 έτους, χαροπαλεύει έχοντας δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι, την οποία αφαίρεσε στη συνέχεια το ιατρικό επιτελείο του «Ιπποκράτειου».

«Κρέμεται η ζωή του από μία κλωστή, είναι ετοιμοθάνατο. Το παιδί μέχρι τις 02:30 ήταν με τους φίλους του», ανέφεραν συγγενείς του 16χρονου στην κάμερα της ΕΡΤ, σημειώνοντας: «κι αν δεν πλήρωσε τι έγινε; Πρέπει να το σκοτώσεις; Γίνεται έτσι; Πάρε του τον αριθμό, κάνε του καταγγελία, βάλε Εισαγγελέα. Έκανε ένα λάθος όχι να τον σκοτώσουμε. Απαράδεκτο αυτό που έκαναν».


 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας 

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

»Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

»Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

»Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

»Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

»Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

»Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».