Ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά περιοχές που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας, από τότε που ξεκίνησε η βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, μέχρι δηλαδή, να καθαρίσει από τη «θολότητα» το νερό που έρχεται από την Αραβησσό, στα επιτρεπόμενα όρια, για να προστεθεί και αυτό στο δίκτυο της πόλης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη, στο Διοικητήριο.

Ads

Ξεκίνησε η τροφοδοσία του δικτύου με νερό Αραβησσού

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 7 μ.μ. του Σαββάτου, ξεκίνησε η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από το νερό της Αραβησσού, δεδομένου ότι πληροί πλέον τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ο οποίος βρίσκεται στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου μαζί με την διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου και τεχνικούς της εταιρίας.

Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι εδώ και περίπου μισή ώρα το νερό που προέρχεται από τις πηγές της Αραβησσού τροφοδοτεί την πόλη, καθώς έχει απαλλαγεί από τη θολότητα που είχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού και είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση. Η εξομάλυνση της υδροδότησης θα γίνει ωστόσο σταδιακά όλο το επόμενο εικοσιτετράωρο, προκειμένου να πληρωθούν οι δεξαμενές και το εσωτερικό δίκτυο της πόλης, ανέφερε η ΕΥΑΘ.

Ads

Όσον αφορά στις περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι θα έχουν 24ωρη διακοπή, εφόσον συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία με νερό Αραβησσού, θα έχουν συντομότερη αποκατάσταση. Ειδικά για το κέντρο πόλης, η ενίσχυση του δικτύου με το νερό της Αραβησσού αναμένεται να αποκαταστήσει τις επόμενες ώρες τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Κόλλια – Τσαρουχά: Είναι θέμα χρόνου 

Εξερχόμενη νωρίτερα από τη σύσκεψη η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης ) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί ο αγωγός», αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος και διαδικασία για να πιστοποιηθεί η καθαρότητα του νερού από την Αραβησσό, ώστε να προστεθεί στο δίκτυο της πόλης. «Είναι αλήθεια, ότι πολύ γρήγορα αποκαταστάθηκε αυτός ο αγωγός, ο οποίος παρέχει κατά τις δηλώσεις της ΕΥΑΘ, το ένα τρίτο του νερού, που χρησιμοποιεί η πόλη» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι θέμα χρόνου πλέον».

«Δυστυχώς, η ζημιά ήταν μεγάλη» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι έχει προκύψει, εξαιτίας της βλάβης, έλλειψη και της ποσότητας του νερού που διοχετεύεται στην πόλη (καθώς το ένα τρίτο της ποσότητας έρχεται από την Αραβησσό) και εκτίμησε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να καθαρίσει από τη θολότητα το νερό.

«Εάν λειτουργήσουν αυτά που μας υπόσχεται η ΕΥΑΘ, φαντάζομαι θα εκτονωθεί το πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος Χορτιάτη- Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τον κόσμο που ήδη ταλαιπωρείται και πρόσθεσε: «Οι δήμαρχοι θα σταθμίσουμε και θα κινηθούμε αναλόγως. Να ξέρουν, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη την επωμίζονται στο ακέραιο και μιλώ για τους εκπροσώπους της ΕΥΑΘ».

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Συκεών Νεάπολης, Συμεών Δανιηλίδης επέρριψε και εκείνος ευθύνες στην ΕΥΑΘ , επειδή όπως είπε «δεν διαχειρίστηκε σωστά από την πρώτη στιγμή» το 70-75 % της συνολικής ποσότητας του νερού, που προέρχεται από τον Αλιάκμονα, ώστε να καλύψει από αυτό μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος δικτύου.

Στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ παρέπεμψαν οι δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και οι άλλοι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ:

Η ΕΥΑΘ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, η οποία θα ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«Από τις 5 μ.μ. και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο – Γαλήνη – Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του ‘Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά».

«Παράλληλα, συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εισαγγελική παρέμβαση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα προβλήματα υδροδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, όπως και σε ό,τι αφορά τα κονδύλια της ΕΥΑΘ για τη συντήρηση του δικτύου.