Με δύο πορείες διαμαρτυρίες στην Καλαμαριά, που έγιναν σε διαφορετικές ώρες, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προγραμματισμένο για την Κυριακή εθνικιστικό «Macedonian Pride» του «Ιερού Λόχου», μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά και αντιεξουσιαστές, και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Το ακροδεξιό «πανηγύρι» επί της ουσίας ακυρώθηκε, καθώς τελικά συγκεντρώθηκαν ελάχιστα άτομα. 

Ads

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι, αντιεξουσιαστές, και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου Καλαμαριάς στον πεζόδρομο, πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην διεξαγωγή του πρώτου Macedonian Pride. Νωρίς το απόγευμα, αντίστοιχη κίνηση πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ στην Καλαμαριά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί το Macedonian Pride του «Ιερού Λόχου» να πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα του δήμου Καλαμαριάς, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του για την παραχώρηση του χώρου.

Στη συνέχεια, ο «Ιερός Λόχος» ανακοίνωσε την Κυριακή το μεσημέρι ότι θα πραγματοποιήσει την εκδήλωσή του στον δημοτικό κινηματοθέατρο «Άστρον» του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ωστόσο, άμεσα ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανακαλώντας την άδεια για την παραχώρηση του κινηματοθέατρου, κλείδωσε τον χώρο.

Ads

«Δεν θα πραγματοποιηθεί το “Makedonian Pride” στον “Άστρον”, υπό τον φόβο επεισοδίων στην περιοχή. Ενημέρωσα ήδη όλους όσους όφειλα, όπως και τις αστυνομικές δυνάμεις. Το “Άστρον” είναι δημοτική περιουσία και δεν πρόκειται να τον διαθέσουμε για τέτοιες εκδηλώσεις. Ο χώρος κλειδώθηκε», ανακοίνωσε ο δήμαρχος. 

Ελάχιστα μέλη του «Ιερού Λόχου» συγκεντρώθηκαν τελικά σε χώρο κοντά στο «Άστρον» και φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις.

Πηγή βίντεο-φωτογραφίας: thestival.gr