Ο καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Γεώργιος Κυριακάκης προχώρησε σε καταγγελία που αφορά τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης Covid-19 που πραγματοποίησε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Ο κ. Κυριακάκης στην καταγγελία του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας, τον ΕΟΠΥΥ, το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διαγνωστικώνν Κέντρων περιγράφει πως ενώ είχε πληρώσει την διενέργεια μοριακού τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, τελικά το αποτέλεσμα που έλαβε και αναρτήθηκε στο gov.gr, με σημαντική καθυστέρηση, ήταν αποτέλεσμα rapid test. 

Επιπλέον, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του, καθώς όπως αναφέρει στην προσπάθεια του να πάρει έγκαιρα τα αποτελέσματα του, ώστε να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό έλαβε mail με λάθος προσωπικά στοιχεία.

Επίσης, καταγγέλλει ότι δεν έλαβε ποτέ απόδειξη παροχής υπηρεσιών ούτε επιστροφή της χρηματικής διαφοράς μοριακού test με rapid test. 

Ads

Αναλυτικά η καταγγελία του κ. Κυριακάκη:

«Συνοπτικά:

Στις 30.12.2021 μέσω της ιστοσελίδας “..” έκλεισα ραντεβού και πλήρωσα μοριακό διαγνωστικό έλεγχο (PCR) για ανίχνευση κορωνοϊού στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο “….”  στη Θεσσαλονίκη, [….]

Στις 31.12.2021 στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία στο παραπάνω πολυιατρείο. Με διαβεβαίωσαν ότι σε 24 ώρες θα μου στείλουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Επέμενα σ’ αυτό δεδομένου ότι στις 2.1.2022 είχα προγραμματισμένο ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και ήθελα να είμαι απολύτως βέβαιος για το ότι δεν νοσώ.

Στις 1.1.2022 στις 21:30, αφού είχε παρέλθει το 24άωρο και κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεών μου, μου αποτέλεσμα της εξέτασης RAPID τεστ αντιγόνου το οποίο φέρει ως ημερομηνία διεξαγωγής την 31.12.2021 (ώρα λήψης: 18:00, ώρα έκδοσης 18:5) με γραμμένη λάθος ημερομηνία γεννήσεως.

Συνδέθηκα στην ιστοσελίδα gov.gr και εκτύπωσα τη σχετική βεβαίωση Αρνητικού Διαγνωστικού  Ελέγχου Κορωνοϊού (κωδικός: …) και με άκπληξη διαπίστωσα ότι ως ημερομηνία δειγματοληψίας καθώς και αποτελεσμάτων φέρεται η 1.1.2022.

Αποτελέσματα από PCR τεστ δεν έλαβα ποτέ, ούτε απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Επειδή οι αποκλίσεις των αναγραφόμενων δεδομένων ανάμεσα στις δύο βεβαιώσεις καθιστά αμφίβολης εγκυρότητας τη βεβαίωση που μου χορηγήθηκε από το “…”,

επειδή η μη παροχή της συμφωνημένης και προπληρωμένης υπηρεσίας και

η αντ’ αυτής παροχή υπηρεσίας πολλαπλώς χαμηλότερου κόστους με ζημίωσαν οικονομικά,

επειδή η παροχή υπηρεσίας που παράγει αποτελέσματα κατώτερα της συμφωνηθείσας (η αξιοπιστία του Rapid τεστ είναι κατά κοινή ομολογία μικρότερη από αυτή του PCR test) θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μου,

παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος προκειμένου να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες διοικητικές, αστικές, ποινικές ή άλλες ευθύνες των “..” και “…” κι εφόσον διαπιστωθούν νομικές ή άλλες παραβάσεις να προβείτε στις απαραίτητες διοικητικές, νομικές ή άλλες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου.

Η απάντησή σας στην καταγγελία μου, καθώς και η ενημέρωσή μου για την έκβαση αυτής θα με υποχρέωναν.

Με τιμή

Γεώργιος Κυριακάκης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ακολουθεί αναλυτική τεκμηριωμένη περιγραφή του περιστατικού

28.12.2021

14:30-18:00

Πραγματοποίησα στο γραφείο μου στο Πανεπιστήμιο συνάντηση εργασίας με έναν υποψήφιο διδάκτορα που επιβλέπω. Τηρήσαμε τα μέτρα ασφαλείας. Ο υ.δ. μόλις είχε κάνει rapid τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

29.12.2021

10:30-12:00

Επισκέφθηκα την ορθοπαιδική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μου κάνουν αλλαγή σε τομή από πρόσφατη επέμβαση στον ώμο λόγω μικροατυχήματός μου (το ατύχημα έγινε στις 19.12, η επέμβαση στις 20.12). Στο «Γεννηματάς» μου έκαναν rapid τεστ για να εισέλθω στην κλινική, με αρνητικό αποτέλεσμα.

21:30

Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον υ.δ. που με ενημέρωσε ότι μόλις είχε διαγνωστεί θετικός με τεστ pcr.

30.12.2021

12:00

Μετέθεσα την ημερομηνία του ραντεβού μου για την 3η δόση του εμβολίου από 30.12.2021 σε 2.1.2022 ώστε να προλάβω μέχρι τότε να κάνω μοριακό τεστ και ανάλογα με το αποτέλεσμα να προχωρήσω στον εμβολιασμό ή όχι (βλ. συνημμένο 1).

17:09

Έκλεισα ραντεβού για pcr τεστ μέσω της ιστοσελίδας ‘..” στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο “…” στη Θεσσαλονίκη για τις 31.12.2021 στις 19:00, επισυνάπτω το απαντητικό μέηλ τους · αργότερα τους παρακάλεσα να με εξετάσουν νωρίτερα, στις 18:00, και συμφώνησαν.

Πλήρωσα με κάρτα 55€ που είναι η τιμή για pcr τεστ (το έλεγξα ξανά αργότερα, επισυνάπτω το σχετικό schnapshot από τη σελίδα τους), επισυνάπτω την μεταφορά του ποσού από το λογαριασμό μου, απόδειξη παροχής υπηρεσιών δεν έχω λάβει μέχρι τη στιγμή που σας γράφω (βλ. συνημμένο 3).

31.12.2021

18:00

Επισκέφθηκα το παραπάνω διαγνωστικό κέντρο.

Αφού απέρριψα την προφορική πρότασή τους να κάνω αναβάθμιση του τεστ σε λεγόμενο «γρήγορο» pcr που όπως με πληροφόρησαν θα έδινε αποτελέσματα σε 3 ώρες και κοστίζει 100€, παρακάλεσα να προχωρήσουν στο συμφωνηθέν pcr τεστ των 55€ με αποτελέσματα σε 24 ώρες, μου έκαναν δειγματοληψία.

Επισήμανα επανειλημμένα ότι είχα ραντεβού για εμβόλιο στις 2.1.2022 και έπρεπε οπωσδήποτε να ξέρω τα αποτελέσματα την 1.1.2022 για να αποφασίσω αν θα το κάνω ή όχι.

Με καθησύχασαν διαβεβαιώνοντάς με προφορικά ότι θα έχω το αποτέλεσμα στα χέρια μου εντός 24 ωρών, και πως παρότι η 1.1. είναι αργία αυτοί δουλεύουν κανονικά και θα είναι συνεπείς στη δέσμευσή τους (επισυνάπτω και τη σχετική διαφήμισή τους στο facebook / συνημμένο 4).

Ζήτησα κάποια απόδειξη για το ότι έγινε η δειγματοληψία και μου απάντησαν ότι δεν χρειάζεται, και ότι θα μου έστελναν την απόδειξη παροχής υπηρεσιών μαζί με τα αποτελέσματα του τεστ.

1.1.2022

18:30-19:20

Δεν έχω λάβει απάντηση, προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί τους, στο μεν “…” -στη Θεσσαλονίκη- δεν απαντούν στο τηλέφωνο, στα δε κεντρικά της “…” στο Ηράκλειο Κρήτης, παίζει μουσική…

19:20

Καταφέρνω να μιλήσω από το κινητό μου με το “…”.

Μια κυρία μου απαντά ενοχλημένη «εεεεε, μάλλον καθυστέρησε, δεν ξέρω, μπορεί να βγει αύριο…», της εξηγώ πως πρέπει να μάθω απόψε το αποτέλεσμα κι επιμένω να μου το στείλουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μου κλείνει αγενώς το τηλέφωνο.

19:39

Μετά από διαδικτυακή έρευνα, εντοπίζω ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας με τη «…».

Μια κυρία, καταφεύγει επίσης σε αυτή τις υπεκφυγές: «Σίγουρα δεν σας το έστειλαν;», «περίεργο, στα spam κοιτάξατε;», «σίγουρα τα εδώσατε το σωστό ημέηλ; (ενώ κλείνοντας μου το ραντεβού μου είχαν ήδη απαντήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που είχα δηλώσει)», υψώνοντας τον τόνο της φωνής της «πολλά λάθη γίνουνται γιατί δίνετε λάθος μέηλ!!!», «θα το δω και θα σε πάρω σε λίγο να σου πω». Μου κλείνει αγενώς το τηλέφωνο.

Εν συνεχεία άρχισα να στέλνω μέηλ και στους δύο (επισυνάπτω δείγμα / συνημμένο 5), προσπαθώντας να εκμαιεύσω μια απάντηση στο ερώτημά μου. Δεν με πήραν ποτέ τηλέφωνο ούτε απάντησαν στα ηλεκτρονικά μηνύματά μου.

21:31

Λαμβάνω στο mailbox μου την απάντηση του “…” (βλ. συνημμένο 6).

Tο τεστ είναι, ωστόσο δε με προβληματίζει που ενώ αναγράφεται σωστά ο AMKA μου είναι λάθος η ημερομηνία γέννησής μου.

Υποθέτω πως είναι copy paste από άλλο πιστοποιητικό, και το ελέγχω πιο προσεκτικά, θεωρώ μάλλον απίθανο να είναι πλαστή η βεβαίωση.

Εξετάζω την βεβαίωση πιο προσεκτικά και διαπιστώνω πως η εξέταση που έγινε είναι RAPID αντιγόνου και όχι PCR μοριακή.

Σκέφτομαι ότι μπορεί κι αυτό το λάθος να οφείλεται στο copy-paste, οπότε συνδέομαι στο gov.gr  να δω τί έχει δηλωθεί.

Στο πιστοποιητικό του gov.gr (βλ.συνημμένο 7) αυτονοήτως είναι σωστά τα στοιχεία μου και ως μέθοδος ανίχνευσης σημειώνεται «Rapid Test». Ωστόσο οι ημερομηνίες Δειγματοληψίας και Αποτελέσματος διαφέρουν από αυτές της βεβαίωσης που μου έστειλε το “…”.

2.1.2022

Περιμένω μάταια μια έστω καθυστερημένη αποστολή από το “…” των αποτελεσμάτων του μοριακού τεστ στο οποίο υποτίθεται ότι υποβλήθηκα, καθώς και τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

18:00 Κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό μου γιατρό και το προσωπικό του Τ.Ι.ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ στη Θεσσαλονίκη του πραγματοποίησα την 3η δόση του εμβολίου (βλ.συνημμένα 8 & 9).

3.12.2022

50 ώρες μετά τη δειγματοληψία, δεν έχω λάβει κανένα νεώτερο έγγραφο από το “…”, ούτε έχει δηλωθεί στο gov.gr κανένα PCR τεστ στο όνομά μου (βλ. συνημμένο 10).

Φυσικά ούτε μου έχει επιστραφεί το ποσό που κατέβαλα για την πραγματοποίηση PCR τεστ ούτε καν η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του PCR και του Rapid τεστ (βλ. συνημμένο 11).

Πιστεύω πως πιθανότατα έχω εξαπατηθεί οριστικά και προβαίνω στην παρούσα καταγγελία. Στην απίθανη περίπτωση που αργότερα μου κοινοποιηθεί αποτέλεσμα PCR αυτό εκτιμώ ότι δεν θεραπεύει όσα προαναφέρω, δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης, οποιαδήποτε βεβαίωση τεστ από δειγματοληψία που έγινε πριν από 3 τουλάχιστο 24ωρα είναι άκυρη».