Τη δυνατότητα να μην πληρώνει ο καταναλωτής εάν δεν παίρνει απόδειξη, θα προβλέπει αγορανομική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Κύριος στόχος της διάταξης, η πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο στον τομέα της εστίασης όσο και στην παροχή υπηρεσιών.

Ads

Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να μην καταβάλλει αντίτιμο σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς σε περίπτωση που δεν λάβει απόδειξη. Η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγράφεται και στους καταλόγους των εστιατορίων.
 
Ό υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ενσωματώνεται στο τελικό κείμενο της αγορανομικής νομοθεσίας η δυνατότητα μη καταβολής αντιτίμου εάν δε έχει προσκομιστεί νόμιμο παραστατικό».
 
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις του υπ. Ανάπτυξης:
 

  • Δυνατότητα μη καταβολής του αντιτίμου εάν δεν έχει προσκομιστεί το νόμιμο παραστατικό.
  • Ο καταναλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει την τιμή προ και μετά ΦΠΑ η οποία θα αναγράφεται στις πινακίδες βιομηχανικών προϊόντων σε καταστήματα.
  • Απαίτηση σύμφωνης γνώμης του καταναλωτή μετά την εκτίμηση κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας.
  • Μειωμένα βάρη υλικών συσκευασίας.
  • Προστασία από την εξαπάτηση στην αγορά καυσίμων.

 
Παράλληλα, βάσει των νέων θεσμικών παρεμβάσεων η ρύθμιση για την απελευθέρωση της διακίνησης βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ επανεισάγεται με τρόπο που δεν θα προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς ότι κατά την περίοδο που ίσχυσε η απελευθέρωση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 20%.
 
Οσον αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρις ενός ορισμένου ορίου, να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά.
 
Δίνεται ακόμη η δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον απλοποιείται με παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία και τη θέσπιση πρότυπων καταστατικών επιχειρήσεων.
 
Προτείνονται επίσης αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις με τη θέσπιση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων το χρόνο, ενώ ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Αντιδράσεις από τους εμπόρους για το θέμα των αποδείξεων
 
Την έντονη αντίδραση των εμπόρων προκάλεσε η συγκεκριμένη διάταξη περί αποδείξεων, οι οποίοι κάνουν λόγο για ρύθμιση που ενθαρρύνει παράνομες πράξεις, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «κανένας αγορανομικός κώδικας και κανένας κανόνας λειτουργίας της αγοράς δεν επιτρέπει να προτρέπουμε τον καταναλωτή σε παράνομες πράξεις».

Ads