Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να εφαρμόσει γρήγορα το οικονομικό πρόγραμμα που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξουν πιθανές αχρείαστες επιπλοκές λόγω του Brexit, σημείωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά είπε αν και η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. τραβάει μακριά τα βλέμματα από την Ελλάδα, οι θεσμοί δεν προτίθενται σε αυτή τη φάση να εμφανιστούν ηπιότεροι στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενόψει και της προσεχούς αξιολόγησης το φθινόπωρο. Σημείωσε επίσης ότι η υπομονή αρκετών κρατών – μελών έχει εξαντληθεί, ενώ επιπλέον η αφοσίωση πολλών στην επίλυση του γρίφου του Brexit θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι σημαντικοί παίκτες να παρέμβουν στο ελληνικό ζήτημα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο σε ενδεχόμενη νέα κρίση.

Αναφορικά με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα, δεύτερος κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «τα Μνημόνια δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».

Ο πρώτος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Αναφερόμενος στις επικείμενες συζητήσεις επί των εργασιακών, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αναφορικά με τις συλλογικές απολύσεις ανέφερε ότι το σύστημα που προβλέπει την ανάμιξη του υπουργού στην έγκριση τους είναι μοναδικό στην Ευρώπη και η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

Ads