H αντίστροφη μέτρηση για την – δύσκολη – «πολιτική λύση» που επιζητά η κυβέρνηση στην αξιολόγηση άρχισε με την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές, το παρασκήνιο κορυφώνεται μεταξύ Βρυξελλών, Φραγκφούρτης και Βερολίνου, και το μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει η μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων υψηλού κοινωνικού και πολιτικού κόστους.

Ads

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν, αλλά και μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο στην επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στο Eurogroup θα ανοίξουν τα χαρτιά

Αντ’ αυτών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να τονίσει στους ομολόγους του ότι η ελληνική πλευρά «θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Ads

Ο στόχος που υπαγορεύει αυτή την τακτική είναι διπλός – αφ’ ενός να ωριμάσει το έδαφος απεμπλοκής μέσω των διερευνητικών επαφών που υπάρχουν μεταξύ των κοινοτικών αξιωματούχων και της πλευράς Σόιμπλε και, αφ’΄ετέρου, να αποτραπεί οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση της ελληνικής πλευράς χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι και οι δανειστές θα επιδείξουν βούληση συμβιβασμού.

Τι ζητά η Αθήνα

Σ’ αυτόν τον συμβιβασμό η βασική επιδίωξη της Αθήνας παραμένει η απόσπαση μιας ισχυρότερης δέσμευσης από το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – μιας δέσμευσης, που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να εντάξει άμεσα την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εάν αυτή η δέσμευση διασφαλιστεί, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», ήτοι την επέκταση του κόφτη ο οποίος θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου – κατά τις πληροφορίες ανάμεσα στα 6.000 και τα 7.000 ευρώ – και, πιθανότατα, αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί λόγω της σταθερής βελτίωσης της οικονομίας και ότι η επέκταση του κόφτη έχει αποκλειστικά και μόνον τη μορφή ενός ενισχυμένου πλαισίου εγγυήσεων για να ξεπεραστούν οι «ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

«Αγκάθι» τα μεσοπρόθεσμα

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν οι εν λόγω ενισχυμένες εγγυήσεις θα αποδειχθούν αρκετές για να επέλθει η συμφωνία ή εάν η πλευρά ΔΝΤ και Σόιμπλε θα επιμείνει σε προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για μετά το 2018.
Η πρώτη αντίδραση στην επιστολή Τσακαλώτου από την πλευρά της Κομισιόν ήταν… μη αντίδραση, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup και να επαναβεβαιώνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το μεγαλύτερο «αγκάθι» μέχρι στιγμής είναι η σθεναρή άρνηση της γερμανικής πλευράς να ανοίξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτή τη στιγμή, ενώ μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται υπαναχώρηση και στο αίτημα του ΔΝΤ για συγκεκριμένα και νομοθετημένα προληπτικά μέτρα.

Ανησυχία στους βουλευτές

Η αξίωση αυτή αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, καθώς ήδη εκδηλώνονται και εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις μπροστά στο ενδεχόμενο ενός προωθημένου συμβιβασμού με τους δανειστές.

Η χθεσινή δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εποχή» ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει όρια» θεωρείται μήνυμα προς το Μαξίμου, ενώ την ανησυχία τους απ’ ευθείας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν εκφράσει και τα στελέχη της ομάδας των «53».

Ο βουλευτής Νίκος Μανιός επίσης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε μείωση του αφορολόγητου, ούτε περικοπές στις συντάξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα έχουν στείλει και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς.