Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Νονά» του Στέλιου Κούλογλου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 19.00 στα Προπύλαια, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω βροχής. Όπως ανακοίνωσε το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, που τη διοργάνωση, η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία. Ακυρώθηκε και η συναυλία των Encardia.

Ads

Διαβάστε επίσης:  Σαμαράς: Ευχαριστώ την καγκελάριο για την αλληλεγγύη

Την ίδια ημέρα διοργανώθηκε η προβολή της «Νονάς» σε Λαμία και Μυτιλήνη. Στη Λαμία υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση του κόσμου στην Πλατεία Πάρκου στις 19.30 ενώ η προβολή θα ξεκινήσει στις 20.30. Στη Μυτιλήνη η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς στις 21.00 το βράδυ. 

Στις δημόσιες προβολές της «Νονάς» κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα αναφέρεται σε εκτενές του αφιέρωμα το βουλγαρικό ενημερωτικό site GRReporter. «Θα είναι μια ειρηνική συμβολική διαδήλωση ενάντια στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη, που προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων στο μέσο ο Στέλιος Κούλογλου. 

Ads

Συλλαλητήρια 

Το πρώτο συλλαλητήριο «υποδοχής» της καγκελαρίου ξεκίνησε στις 17:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΔΕΔΥ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Στις 17:30 καλούσε σε συγκέντρωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια ώρα καλούσαν σε συγκέντρωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Έχουμε κρίση δημοκρατίας δήλωσε η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου από την πλατεία Κλαυθμώνος. «Κοντά στην κρίση χρέους έχουμε και την κρίση δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο λοιπόν ότι περπατάς ελεύθερα στα πεζοδρόμια επειδή έρχεται μια Ευρωπαία ηγέτης», σημείωσε.  Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σε όσους είναι άνεργοι και σε όσους τρέφουν ψευδείς ελπίδες από το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό που είναι παράδοξο και συνάμα τραγικό για τους ανέργους της πατρίδας μας είναι ότι η κ. Μέρκελ επιλέγει να γίνει από εκφραστή πολιτικών λιτότητας, εκφραστής των ψευδών πολιτικών του κ. Σαμαρά και της παροχολογίας», τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας στο συλλαλητήριο ανέφερε πως «η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα γίνεται για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενόψει των εκλογών. Για να επιβραβεύσει το καταστροφικό κυβερνητικό έργο, να επιτηρήσει την συνέχιση της λιτότητας, να επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν οι τράπεζες στα συμφέροντα, αν δόθηκε για ψίχουλα η δημόσια περιουσία, αν έπεσαν οι μισθοί στο επίπεδο της Βουλγαρίας».

Να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάλεσε τους πολίτες ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε δήλωσή του, υποστήριξε πως «η κ. Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, μέσα σε έναν πρωτοφανή κλοιό απαγορεύσεων, προκειμένου να συμβάλλει στην εκλογική διάσωση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου».

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας εξαπέλυσε και ο υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης με τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, που είπε πως η κυβέρνηση θα περιμένει να πληρωθούν από τους μηδενικούς τζίρους των καταστημάτων τα χαράτσια.

Στη Θεσσαλονίκη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους η Πρωτοβουλία νέων Θεσσαλονικέων πολιτών που επιθυμούν να παρέμβουν στα κοινά της πόλης «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Οι διαδηλωτές έστησαν ένα «Μνημείο Υποτέλειας», όπως το ονόμασαν, με φωτογραφία της καγκελαρίου, ενώ συμβολικά κλείδωσαν βαλίτσες ταξιδιού με αλυσίδες.