Σημαντική επιδείνωση του καιρού από σήμερα, Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανίων. Το τριήμερο αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι και βροχές, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής. Σε ισχύ τέθηκε το απαγορευτικό απόπλου, καθώς οι άνεμοι φτάσνουν στα 9 μποφόρ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, η Πυροσβεστική είχε δεχτεί στην Αττική τουλάχιστον 112 κλήσεις για κοπές δέντρων, πεσμένες πινακίδες και άλλα αντικείμενα, λόγω των ισχυρών ανέμων και της κακοκαιρίας.

Ads

 
Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.
 
Στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επίσης, απογορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αιδηψό-Αρκίτσα και από Κυλλήνη για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.

Επιδεινώνεται ο καιρός

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα θα σημειωθούν στην Αττική το μεσημέρι και το απόγευμα πιθανώς ισχυρή. Το βράδυ χιονοπτώσεις θα έχουμε στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας, στα ορεινά των οποίων έχει χιονίσει, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 (-2) έως 7 βαθμούς Κελσίου.
 
Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των αυτοκινήτων στα τελευταία 3-4 χλμ. του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμακτσαλάν, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και προς τα «3-5 Πηγάδια».
 
Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στα ορεινά των νομών Γρεβενών και Καστοριάς, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς, στο ύψος του Βιτσίου.
 
Αναλυτικά, στη Μακεδονία και στη Θράκη αναμένονται τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας και από το βράδυ και σε πεδινές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Στα νησιά του Ιόνιου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, θα έχουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα κατά τόπους θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και πιθανόν σε πεδινές περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας.
 
Το μεσημέρι με απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα έντονα και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης κυρίως το βράδυ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι έντονα.
 
Το Σάββατο, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα από βορρά προς νότο, ενώ το πρωί και τη νύχτα της Κυριακής θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα χιόνια, οι βροχές, οι νεφώσεις και οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
 
Βροχοπτώσεις αναμένονται όλο το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Επίσης, οι έντονοι ΒΔ άνεμοι θα πλήξουν περισσότερο το Ιόνιο πέλαγος.
 
Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ads