Μακεδονικό… τόνο είχε ο εορτασμός των Θεοφανείων σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αφού ο μητροπολίτης Άνθιμος, αποφάσισε να αναφερθεί στο ζήτημα από το βήμα στην παραλία, απ’ όπου και θα έκανε την τελετή. 

Ads

«Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να το καταλάβουν οι πάντες. Συγχρόνως Ελλάδα σημαίνει και Μακεδονία. Δεν είναι χθες και προχθές, Είναι αιώνιες οι σχέσεις αυτές και ξεκινάμε σε χρόνους προ Χριστού», είπε ο Άνθιμος. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για τις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα του ονόματος, λέγοντας ότι τα πολλά συλλαλητήρια δεν έχουν επιτυχία και πρέπει «να γίνει ένα και καλό από όλους». 

Στη συνέχεια και ερωτηθείς για το αν θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, υποστήριξε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «από την εκκλησία, το κέντρο των Αθηνών», καλώντας ουσιαστικά τα… κεντρικά να κάνουν κάποια κίνηση. 

Οι δημοσιογράφοι φυσικά ρώτησαν τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη για τις δηλώσεις Άνθιμου, ο οποίος υποστήριξε: «ούτε εγώ ούτε ο Μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε την χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ότι με τους γειτόνους μας πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις». 

Επανέλαβε δε πως διαφωνεί με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην 21 Ιανουαρίου αλλά και τις υπόγραφες που συγκεντρώνονται για τον όρο «Μακεδονία». «Διαφωνώ κι έχω πει κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουν την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να τσιρίζει και να φωνάζει ότι θέλει στους δρόμους. Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις. Στα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια».