Εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω  από την μετάλλαξη Όμικρον έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ads

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή, ενώ λίγο αργότερα συνέστησε «υπομονή και ψυχραιμία» μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά επιστημονικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της ότι η «Ο» λόγω των πολλών μεταλλάξεών της, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η «Δέλτα».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως αναμένεται να είναι αυξημένη η μεταδοτικότητα της «Ο» και εκτίμησε πως αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως πως «ίσως είναι μικρός ο αριθμός».

Όσο για το εάν θα είναι βαρύτερη η νόσος με τη νέα παραλλαγή, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που είχαν ήπια συμπτώματα, σημειώνοντας ωστόσο πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, υπερασπίστηκε την αξία του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως μονόδρομο για την προστασία των ανθρώπων. Όπως τόνισε, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητάς του, λόγω των μεταλλάξεων, αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στη νόσο Covid-19.

Τριανταφυλλίδης: Η Όμικρον θα είναι περισσότερο υπερμεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα

Από τη μεριά του, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε:

«Έχει διαπιστωθεί ότι στις 32 μεταλλάξεις αυτής της παραλλαγής, υπάρχουν δύο οι οποίες υπάρχουν στην παραλλαγή Δέλτα. Κάνουν την παραλλαγή Δέλτα, λοιπόν, να είναι υπερμεταδοτική. Θεωρητικά περιμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι περισσότερο υπερμεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα. Αυτά δείχνει ήδη η θεαματική εξάπλωση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική» .

“Εκείνο που είναι εντυπωσιακό και θα είναι ενθαρρυντικό, είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την παραλλαγή, όχι με πιθανότητα 90%, αλλά με μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 75-80%” πρόσθεσε.