Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα -και σύντομα- του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, εντούτοις η σχετική προσέγγιση θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που το καθιστούν απαραίτητο, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου .

Ads

«Ας μην βιαζόμαστε», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας επί της πορείας της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα.

Επαναλαμβάνοντας πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως ο στόχος του εμβολιασμού τους στην περίπτωση του ιού SARS-Cov-2 είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε -δηλαδή, ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε το παιδί από λοιμώδες νόσημα.

Η στόχευση σε αυτές τις συνθήκες έγκειται στο γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μίας χώρας και συνεπώς ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, καθώς και να προστατευθούν ευάλωτες ομάδες.

Ads

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα, όπως και ανοσογονικότητα, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στην Αλμπέρτα του Καναδα, όπου αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Σε αυτό το σημείο, όμως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν σαφής στο γεγονός ότι η προσέγγιση σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.

«Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Επομένως, ναι μεν θα υπάρχει η δυνατότητα, και σύντομα, εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού στα παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολλή προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός στα παιδιά» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Και υπογράμμισε πως το κύριο βάρος για τη δημιουργία του τείχους προστασίας είναι οι ενήλικες.

«Επομένως ας μη βιαζόμαστε για τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε αυτό σοβαρή υπόψη» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ως προς τις μελέτες σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια διεξάγουν σχετικές έρευνες.

Υπάρχουν μελέτες από την Pfizer για παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν από την επόμενη εβδομάδα, και θα ακολουθήσουν σταδιακά μελέτες και για μικρότερες ηλικίες. Ανάλογες μελέτες διενεργούνται και από άλλες εταιρείες, επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδου, και αυτό παρά τις δυσκολίες που υφίστανται για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό στο πλαίσιο αυτών.