«Το Ποτάμι ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου για να αλλάξει τα πράγματα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν συνεργαστούμε είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνουμε μέρος του παλιού συστήματος που πολεμάμε», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας χθες στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ads

«Θεωρούμε ότι η καταστροφή της χώρας, η χρεοκοπία της χώρας έχει την υπογραφή τους. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι η σύγκρουση με το κομματικό κράτος και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει 10 μήνες τώρα είναι να ενισχύει το κομματικό κράτος και να προβάλει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις», είπε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ένα καταιγισμό ερωτημάτων «γιατί το Ποτάμι ψήφισε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα», απάντησε μεταξύ άλλων: «To Ποτάμι ήταν το ρυμουλκό που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ κοντά στο «όχι». Είχε ένα κόμμα που διαλυόταν, ενώ το μισό του υπουργικό συμβούλιο δεν ήθελε να τον ακολουθήσει. Το Ποτάμι, λοιπόν, μπήκε στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε πρώτο, ότι αν ο Πρωθυπουργός αλλάξει άποψη και πάει στο «Ναι» το Ποτάμι και οι 17 βουλευτές θα τον στηρίξουν. Αν το Ποτάμι είχε πει ‘’όχι’’ και έβγαινε ‘’απέναντι’’ τότε και τα παλιά κόμματα θα έλεγαν ‘’όχι’’», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού».

Όσον αφορά το ρόλο που το κόμμα διαδραμάτισε κατά την πρώτη του παρουσία στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκγης υποστήριξε ότι η συμβολή του Ποταμιού στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ήταν καθοριστική για τις τύχες τις χώρας. «Είπαμε στην κυβέρνηση “φέρτε μια συμφωνία, να τη στηρίξουμε” και μας κατηγόρησαν γι’ αυτό. Αυτό που είπαμε τότε το λέμε και σήμερα και αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας, δεν θα υπήρχαν σήμερα τα capital controls. Αν το Ποτάμι την άνοιξη, το καλοκαίρι του 2015 είχε ταχθεί απέναντι στην κυβέρνηση, είχε αρνηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία και το μνημόνιο, τα άλλα κόμματα, τα παλιά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν την κυβέρνηση; Το ότι το Ποτάμι, ο νέος παίκτης του πολιτικού συστήματος, που είχε πάρει 6% στην πρώτη κάθοδό του στις εκλογές βγήκε και είπε ευθαρσώς “Στηρίζουμε τον Τσίπρα εάν κάνει την στροφή”, έδωσε τη δυνατότητα στον Τσίπρα να νιώσει την ελάχιστη ασφάλεια την ώρα που το κόμμα του τον εγκατέλειπε». «Φυσικά, το ότι ψηφίσαμε για την σωτηρία της χώρας δεν σημαίνει ότι “παντρευτήκαμε” την Κυβέρνηση. Το Ποτάμι στήριξε μία πρόταση παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν συμμετείχε στην διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Ads

Όσον αφορά στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών του περασμένου Σαββάτου, ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα  ότι διχάζει την ελληνική κοινωνία και λέει σταθερά ότι όποιος τον αντιπολιτεύεται είναι γερμανοτσολιάς, είναι προδότης. «Δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, πρωτοστάτησε στον διχασμό στην Ελλάδα και τώρα ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση. Εγώ προσήλθα στη συνάντηση γιατί είναι θεσμική υποχρέωση να συμμετέχουμε στον διάλογο, που πρέπει να κάνει η χώρα. Βγήκαμε κερδισμένοι από τη διαδικασία καθώς το Ποτάμι κέρδισε κάτι πάρα πολύ μεγάλο, κάτι που είναι προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε.

Για τα σενάρια περί Οικουμενικής Κυβέρνησης, είπε: «Η άποψη μου είναι ότι πολύ σύντομα θα τον βοηθήσει ο κ. Λεβέντης αλλά αυτό είναι μία εκτίμηση του παλιού δημοσιογράφου. Το Οικουμενική τι σημαίνει; Ότι έχεις τα 5 κόμματα, μοιράζεις τα υπουργεία, με βάση περίπου τη δύναμη των κομμάτων, αυτό που συνέβη δηλαδή παλαιότερα με την κυβέρνηση Ζολώτα και ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο της ευθύνης. Δεν θα προχωρήσει έτσι η χώρα. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, όταν αισθανθεί αδύναμος, να το πει και και να υπάρξει μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα υπόλοιπα κόμματα με βάση ένα εθνικό σχέδιο, δηλαδή μία κυβέρνηση των καλυτέρων του πολιτικού συστήματος. Της εθνικής Ελλάδος που λέμε…».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=p8qJTmiAOhY]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=7LkI8Q-QJ4Q]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=3sKLN8cl3b8]