Ζήτημα υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε η Νέα Δημοκρατία, με την Άννα Ασημακοπούλου να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να επιδείξει θεσμική ευθύνη και άμεσα να πάρει θέση: αδειάζοντας τον κ. Χριστόπουλο και αποσύροντας την υποψηφιότητά του». Ο Δ. Χριστόπουλος απάντησε ότι «ζήτημα Λωζάνης δεν τέθηκε και δεν τίθεται» ενώ θεωρεί «την περαιτέρω συζήτηση με αυτούς τους όρους απολύτως παραπλανητική, άγονη και συνάμα επικίνδυνη».

Ads

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Μείζον θέμα προκύπτει για το ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Χριστόπουλου στο Ευρωψηφοδέλτιό του.

Ο κ. Χριστόπουλος, με διαδοχικές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, αποδομεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, και απροκάλυπτα αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ads

Συγκεκριμένα, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι σε ερώτηση για τον «εθνικό αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας» δήλωσε ότι η μειονότητα μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται όπως αυτή επιθυμεί, υιοθετώντας επί της ουσίας την πάγια θέση της Άγκυρας.

Ο κ. Χριστόπουλος προχώρησε περισσότερο, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» για τα σωματεία της μειονότητας.

Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Χριστόπουλος στο xanthipress δηλώνει το απίθανο:

«Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών».

Σε τρίτη παρέμβασή του ο κ. Χριστόπουλος στο tvxs κατηγορεί την (μέχρι χθες) συνυποψήφιά του ως φορέα του «Ελληνικού εθνικισμού» λόγω της δήλωσής της ότι δεν αυτοπροσδιορίζεται ως Τουρκάλα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, στη Θράκη δεν υπάρχει ούτε «τουρκικό πράγμα», όπως ισχυρίζεται ο κ. Χριστόπουλος, ούτε κάποια «εθνική μειονότητα», παρά μόνο θρησκευτική μειονότητα.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να επιδείξει θεσμική ευθύνη και άμεσα να πάρει θέση: Αδειάζοντας αμέσως τον κ. Χριστόπουλο και αποσύροντας την υποψηφιότητά του.

Διαφορετικά, κάθε λεπτό που περνά και ο κ. Χριστόπουλος παραμένει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνειδητά, υιοθετεί τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του».

Η απάντηση του Δ. Χριστόπουλου

«Ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη «φιλόξενη» αγκαλιά του τουρκικού προξενείου. Απέναντι στην εθνικιστική λογική της μισαλλοδοξίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται, η Αριστερά προτάσσει, όπως οφείλει, την αλληλεγγύη και την ενότητα των ανθρώπων, μειονοτικών ή μη, που βιώνουν όσο ποτέ άλλοτε την κοινωνική οδύνη. Θεωρώ την περαιτέρω συζήτηση με αυτούς τους όρους απολύτως παραπλανητική, άγονη και συνάμα επικίνδυνη».