Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες πολίτες μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής», το νέο σχέδιο νόμου πρόκειται να περιλαμβάνει μια κατηγορία – περίπτωση που χορηγεί ιθαγένεια σε ανήλικους και θα συνδυάζει τρία κριτήρια: τη γέννηση του παιδιού στη χώρα, την ένταξή του στο σχολείο και τη νομιμότητα των γονέων και παραμονής των γονέων για συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα που θα καθορίζει ο νόμος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά σε παιδί μεταναστών που γεννιέται στη χώρα μας από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο θα παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με προϋποθέσεις παραμονής των γονέων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθορίζει ο νόμος.

Ads

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε παιδί μεταναστών το οποίο έχει παρακολουθήσει 6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου ή συνολικά 9 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Το παιδί θα μπορεί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς διαμένουν νόμιμα στη χώρα, ακόμα και ως ανήλικο, είτε αφού ενηλικιωθεί.

Η τρίτη περίπτωση αφορά σε παιδί μεταναστών που έχει τελειώσει στην Ελλάδα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ καθώς και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, ωστόσο έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να περάσουν και στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα περιέχει και μεταβατικές διατάξεις με κάποια προθεσμία για όσους συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και φυσικά μεταβατικές διατάξεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για τις “παγωμένες” αιτήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, που φτάνουν να αριθμούν περίπου τις 13.000.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Αυγή», όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, θα υπάρχουν διατάξεις σε σχέση με την ενσωμάτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τη χορήγηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Στην ίδια απάντηση ο υπουργός χαρακτηρίζει δεδομένη τη «θέληση της κυβέρνησης για παροχή δυνατότητας επαναφοράς στη νομιμότητα όσων απώλεσαν την άδεια διαμονής τους κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την τακτοποίηση της διαμονής όσων βρίσκονται επί μακρόν στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτήν».