Ζήτημα αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο έθεσε ο Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μια απαραίτητη και ώριμη επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
 

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη «για να προχωρήσει η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου».
 
Ο κ. Κουβέλης τόνισε τέλος πως τα ζητήματα αυτά «αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή της ΔΗΜΑΡ».

Η πρωτοβουλία του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ ανακοινλώνεται τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ανοδική πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να έχει εξασφαλίζει τη πρωτιά και ταυτόχρονα την είκονα διάλυσης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ μετά και την διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου.

Πριν λίγες μέρες, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η έναρξη συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ads

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του Βήματος, υπάρχουν και τα σενάρια από το «γαλάζιο» επιτελείο που θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει διάφορες εκδοχές εκλογικών συστημάτων, με μείωση εκλογικών περιφερειών ή αναλογικότερο σύστημα ως παραλλαγή του γερμανικού. Γι αυτό άλλωστε, ήδη δίνουν και παίρνουν οι «κακές γλώσσες» που λένε ότι η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί σαν… λαγός της ΝΔ, για να φρενάρει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί στο παρελθόν ανεπιφύλκατα υπέρ της απλής αναλογικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής, ανόθευτης, άδολης αναλογικής όπως έχουμε πει. Από την άλλη, διάφορες εκλογικές φόρμουλες και εκδοχές εκλογικού νόμου που απλά θα αποσκοπούν στο να μειώσουν το πρώτο κόμμα και να ενισχύσουν διάφορους συνδυασμούς που να οδηγήσουν σε μια νέα μνημονιακή εκδοχή, όχι βέβαια».

Πάντως προ ημερών, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμαινε ότι αυτή την ώρα η αλλαγή εκλογικού συστήματος στοχεύει στο να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του και να αναστηλώσει ένα μνημονιακό συνδυασμό.

Εκτός προγραμματικής συμφωνίας
 
Το θέμα της απλής αναλογικής είχε τεθεί επί τάπητος κατά τις συζητήσεις των κυβερνητικών εταίρων όταν η κυβέρνηση διαμόρφωνε την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο δεν περιλήφθηκε στις προτεραιότητές της, καθώς υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.
 
Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ παρουσιάζουν την πρόταση για την καθιέρωση απλής αναλογικής, αφ΄ενός ως πάγια θέση του κόμματος και αφ΄ετέρου ως σύμφωνη με την ανάγκη διαμόρφωσης κυβερνήσεων συνεργασίας μακράς πνοής, κάτι που όπως λένε στην Αγ. Κωνσταντίνου, αφορά και τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τον προσανατολισμό της χώρας προς γόνιμες συγκλίσεις.