Μ’ ένα κυνικό τελεσίγραφο – ομολογία μέσω Reuters οι πιστωτές επιβεβαιώνουν τον πραγματικό πολιτικό (και όχι οικονομικό) στόχο της «επιχείρησης ασφυξία»: Δίνουν προθεσμία λίγων ημερών και καταθέτουν ως προϋπόθεση σημαντική την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είτε στο ασφαλιστικό, είτε στα εργασιακά επειδή «το Eurogroup θέλει να δει το πολιτικό κόστος να πληρώνεται». «Αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί δεν θα κάνουμε πίσω», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο πρωθυπουργός».

Ads

«Δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη [σ.σ. των διαπραγματεύσεων] αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters προσθέτοντας: «Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά….θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Το μήνυμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει, στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, ότι η πίεση των πιστωτών έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν είναι άλλα από το να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και να «κουρέψουν» το πολιτικο της κεφαλαιο.

Το Reuters, επικαλούμενο πάντα ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές. «Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο, ώστε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να έχουν χρόνο να διασφαλίσουν την έγκριση του κοινοβουλίου. «Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης.

Ads

Το Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές σε μία συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη. Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, «στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου».

Το Reuters προσθέτει πως μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και άρα της εκταμίευσης της δόση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ομως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα.
«Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση».