Ένα 5χρονο αγοράκι από το Αφγανιστάν έχασε σήμερα τη ζωή του στον καταυλισμό της Μόρια, όταν παίζοντας κρύφτηκε σε ένα χρτόκουτο και παρασύρθηκε από ένα διερχόμενο φορτηγό.

Ads

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε από πολλούς δυστύχημα, αλλά μόνο τέτοιο δεν έιναι αν αναλογιστεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι στη Μόρια.

Όπως αναφέρει και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facbook: «Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ατύχημα. Ένα 5χρονο αγοράκι νεκρό πριν λίγο έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Έπαιζε σε χαρτόκουτο και το πάτησε φορτηγάκι… Όταν έχεις 12.000 άτομα σε χώρο για 3.000, ο θάνατος παραμονεύει παντού και με κάθε τρόπο. Μπορεί να έρθει έτσι μπορεί να έρθει αλλιώς, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του θανάτου πάντως.

Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τυχαίο περιστατικό για τον θάνατο αυτόν. Και κάτι σημαντικό. Πριν δύο βδομάδες περίπου, έκλεισε δίπλα από το ΚΥΤ της Μόριας, ο μόνος χώρος για δημιουργική απασχόληση παιδιών (που είναι περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Μόριας) όπου τα παιδάκια με τις μαμάδες τους μπορούσαν να περνάνε τις ατελείωτες ώρες που τους έχει επιφυλάξει η μοίρα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις μας στην Λέσβο. Έκλεισε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για παραλέιψεις υγειονομικού χαρακτήρα, λες και δίπλα στο ΚΥΤ δεν υπάρχουν “προβληματάκια”. Ιδού και το σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs. Κάποιοι θα πουν ότι είναι τυχαίο, μπορεί να συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας και θα βάλουν βαθιά το κεφάλι τους στην άμμο. Μέχρι τους επόμενους νεκρούς».