Νέες μαρτυρίες αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της 19χρονης εγκύου από τη Νέα Μάκρη, τον οποίο οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας αποδίδουν σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου, βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση.

Ads

Όπως ανέφερε ο θείος της νεαρής μιλώντας στο Mega, η πρώτη κλήση της οικογένειας στο ΕΚΑΒ έγινε στις 10:24 το πρωί. Έπειτα, ακολούθησαν κι άλλες κλήσεις από άλλο τηλέφωνο στις 10:58 και ακολούθως στις 11:41, σύμφωνα με τον ίδιος, που κατήγγειλε ότι ακόμα και όταν έφτασε το ασθενοφόρο, δεν διέθετε οξυγόνο.

«Πήραμε το ασθενοφόρο από τις 10.24 και ήρθε στις 01.30. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο δεν υπήρχε οξυγόνο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους οικείους της κοπέλας, το ασθενοφόρο έφτασε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι και τη μετέφερε στο κέντρο υγείας της Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε το τραγικό γεγονός. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ούτε το βρέφος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι συγγενείς της αναφέρουν ότι η 19χρονη έφυγε από το σπίτι ζωντανή.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οργή στο twitter για το θάνατο της 19χρονης: «Μια χώρα τριτοκοσμική, που νομίζει ότι είναι κοσμική»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως από το ΕΚΑΒ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Παράλληλα, τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τη 19χρονη, διερευνά το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του υπουργείο, οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας για το συμβάν. Επίσης, διατάχθηκε ΕΔΕ από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας.

«Δεν βοήθησε κανένας. Ήταν 19 χρονών, θα γινόταν για πρώτη φορά μανούλα. Ήταν και οι δύο στη ζωή αλλά είχαν χαμηλό σφυγμό», δηλώνει η ανιψιά της άτυχης κοπέλας.

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχε οξυγόνο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΠΟΕΔΗΝ: Χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσια ασθενοφόρα

Τα περιστατικά σαν αυτό με τον θάνατο της 19χρονης εγκύου δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν, αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Όπως αναφέρει, οι καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ είναι καθημερινό φαινόμενο και αυτό γιατί επιχειρούν περί τα 40 ασθενοφόρου πρωί και απόγευμα και τη νύχτα μόλις 25 με 28 λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων.

«Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, «όταν έχεις τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη».

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει για ακόμα μια φορά καμπανάκι κινδύνου και ζητεί την άμεση ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, καθώς όπως λέει ο τωρινός δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ζωές σε όλην την χώρα.

Αντιδράσεις

«Ηκυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα», σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου με αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη.

«Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

Μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους.

Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της.

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα.

Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Μιλώντας στον ΑΝΤΙ1, ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε  διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, ρίχνοντας τα βέλη του προς τη Ν.Δ. για «το κοινωνικό κράτος που έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια».

«Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί έχουμε ένα ΕΚΑΒ σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς σχεδιασμό, με ένα ασθενοφόρο να καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα; Και τώρα βλέπουμε και τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο!

Τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει, αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Υπάρχει ευθύνη της Ν.Δ. που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε μιλήσει από την αρχή για 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό.  Όταν τα λέγαμε, ήμαστε λαϊκιστές. Τώρα που το λέμε, είμαστε επίκαιροι…

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του. Αυτά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ…».

Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το θλιβερό περιστατικό.

« …Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, που έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και φυσικά το μόνιμο ζήτημα, που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, της δημιουργίας -επιτέλους- δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους-οφέλους. τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις».

Την «εγκληματική κατάρρευση» του δημόσιου συστήματος υγείας αναδεικνύει μέσω Twitter και ο Μιχάλης Κριθαρίδης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΜέΡΑ25.