Kατά την επίσημη «γραμμή» – και διαρροή – της Νέας Δημοκρατίας τα σενάρια για την Προανακριτική Επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ευθύνες Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της δήθεν «σκευωρίας» της Novartis είναι δύο: Είτε, μετά από κάποιες συνεδριάσεις, θα αποφασίσει ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση και θα επιστρέψει τον φάκελο στην Δικαιοσύνη, είτε αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας θα προχωρήσει κανονικά σε ανακριτική λειτουργία, σε εξέταση μαρτύρων και σε έκδοση πορίσματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ads

Κατά το πλήρες και απολύτως διασταυρωμένο ρεπορτάζ το σενάριο είναι ένα και μοναδικό, και αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση στο Μαξίμου: Καμία ουσιαστική προανακριτική διαδικασία δεν θα υπάρξει και κανένα Ειδικό Δικαστήριο, καθώς η Προανακριτική θα αποφανθεί ότι τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πρόκλησης σε τέλεση εγκλήματος για τα οποία ελέγχεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, άρα η Βουλή θα δηλώσει αναρμόδια και η δικογραφία θα επιστραφεί στην Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη από το επιτελείο Μητσοτάκη όχι μόνον για πολιτικούς, αλλά και για καθαρά νομικούς λόγους. Η δικογραφία κρίνεται ιδιαίτερα αδύναμη, «δεν δένεται σοβαρή νομική και ποινική υπόθεση με αυτά τα στοιχεία» είναι η χαρακτηριστική φράση έγκριτου νομικού της κυβερνητικής πλευράς, ενώ ενδεικτική είναι και η στάση Βενιζέλου: Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι πρωτοστατεί στο αφήγημα της «πολιτικής σκευωρίας», παρενέβη για να ζητήσει όχι Προανακριτική αλλά Εξεταστική Επιτροπή – δηλαδή, μια επιτροπή που αναζητεί μόνον πολιτικές ευθύνες και, ατυχώς, είθισται να εξαντλείται μόνον στην δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Προφανώς, ο επίσης έγκριτος νομικός Βενιζέλος γνωρίζει καλά πως όχι Ειδικό Δικαστήριο, αλλά ούτε κοινή ποινική δίκη δεν στήνεται με τα υπάρχοντα στοιχεία (και με τεκμήρια του τύπου… «βοά ο κόσμος για τις ανήθικες παρανομίες» που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα των 32 σελίδων του Αντώνη Σαμαρά).

Διαβάστε επίσης:

Με αυτό το σκεπτικό, δρομολογείται ήδη η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, με διαδικασίες πάντως που δεν θα είναι ιδιαίτερα γρήγορες προκειμένου να απορροφηθούν και να ατονήσουν οι εσωκομματικοί κραδασμοί και, κυρίως, η οργή του Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου εξακολουθεί να διαρρέει πως «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά» – δηλαδή ακόμη και εκείνο της έκδοσης πορίσματος από την Προανακριτική.

Ads

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει οχυρωμένος πίσω από το «ουδέν σχόλιο» αναμένοντας την τελική έκβαση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως , βουλευτές της ομάδας του πιέζουν επίμονα το Μαξίμου και ζητούν  να κληθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως μάρτυρας στην Προανακριτική, όπως ζητούν να ελεγχθούν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπαγγελόπουλου για να διαπιστωθεί εάν, και πόσο συχνά, επικοινωνούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης  με την εισαγγελέα Διαφθοράς και άλλους δικαστικούς λειτουργούς.

Εξίσου ενδεικτικά του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού είναι και τα καθημερινά πλέον πυρά από το (σαμαρικό) site antinews.gr. Η τελευταία «ρουκέτα» έχει τίτλο «Θα προχωράμε μαζί» με φωτογραφία Τσίπρα-Μητσοτάκη και υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διάσωσε» τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Novartis γιατί τον χρειάζεται για να εδραιώσει την δική του εξουσία μέσω της εδραίωσης του δικομματισμού. Και αφού υπαινίσσεται ακόμη και ενδεχόμενο… συγκυβέρνησης Μητσοτάκη – Τσίπρα, κλείνει με το εξής υστερόγραφο: «Με την παλινόρθωση του δικομματισμού καλά τα πάει ο Κυριάκος. Με τους δεξιούς που του έδωσαν την αυτοδυναμία, οι οποίοι έχουν ανέβει στα κάγκελα λόγω των κυβιστήσεων τι προτίθεται να κάνει; Δύσκολα τα πράγματα…»

Κατά κάποιους τούτο μπορεί να συνιστά και μήνυμα ότι πλέον ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να… πάει μέχρι τέλους και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο Μαξίμου ωστόσο δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως – θεωρούν μάλλον κλεισμένο πολιτικό κεφάλαιο τον πρώην πρωθυπουργό και εκτιμούν ότι ελάχιστοι ακόμη κι από τους πιο πιστούς βουλευτές της ομάδας του θα τον ακολουθήσουν μέχρι τέλους. Οποιο κι εάν είναι αυτό το τέλος…