Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία στην οποία η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε με την Ευρώπη οδηγείται σήμερα στη Βουλή, με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά, αλλά και την κοινωνία να στέλνει επίσης τα πρώτα της μηνύματα.

Ads

Η διαδικασία

Το πρωί εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κατεπείγον του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη συνεδρίαση των κοινών επιτροπών της Βουλής, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να εξηγεί ότι απαιτείται να δοθεί εντολή στους τρεις υπουργούς και τον πρωθυπουργό να διαπραγματευθούν το καινούργιο δάνειο με τον ESM ως συνέχεια της διαπραγμάτευσης και πως χρειάζονται κάποια προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Επόμενο βήμα η Ολομέλεια με στόχος μέχρι τις 21:00 το βράδυ να έχει γίνει η ψηφοφορία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Ads

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι υπουργοί Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

LIVE από τη Βουλή

Αντιδράσεις εκ των έσω

Απόρριψη της συμφωνίας με τους πιστωτές στη Βουλή και εφαρμογή οδικού χάρτη για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι ο πολιτικός άξονας που επιλέγει η Αριστερή Πλατφόρμα στην, ανοιχτή πια, ρήξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν την έδρα τους σε περίπτωση που τους ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Η επόμενη μέρα – όπως κι αν βρει τον ΣΥΡΙΖΑ –  αναμένεται να φέρει σε κάθε περίπτωση ανασχηματισμό. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα έχει να κάνει μόνο με αλλαγές υπουργών που διαφωνούν με τη συμφωνία αλλά θα είναι ευρύς και θα αφορά στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι ο λαός δεν θα ήθελε να δει στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος, το πιο πιθανό είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ).

Αντιδράσεις εκ των… έξω

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου των προαπαιτούμενα μέτρων, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 19:30. Συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις υπηρεσίες των δήμων αποφάσισε και η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Κλειστά θα είναι σήμερα και τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν επίσης απεργία. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει μάλιστα σήμερα με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «ενάντια στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».

Συλλαλητήριο στις 19:30 μ.μ. διοργανώνει τέλος στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας «την νέα αντεργατική αντιλαϊκή συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο που  αποφασίστηκε  στη σύνοδο κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο