Βίντεο στο οποίο καταγράφονται προπηλακισμοί και λεκτικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από συγκεκριμένη μερίδα «αγανακτισμένων διαδηλωτών» κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πέμπτης δόθηκε στην δημοσιότητα.

Ads

Στο βίντεο, που αναρτήθηκε από το mplokia.gr ακούγεται το «φύγε ρουφιάνε, φύγε τώρα, θα σε θάψω ζωντανό, “εσύ είσαι ρε στο facebook”, ρουφιάνε».

Δείτε το βίντεο εδώ.

Το βράδυ της περασμένη Πέμπτης, ομάδα ακροδεξιών προπηλάκισε δημοσιογράφους, επιτέθηκε σε κλούβες της αστυνομίας, ενεπλάκη σε πετροπόλεμο και βανδαλισμούς ενώ επί ώρες προσπαθούσε να φτάσει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας αλλά και προς την κατάληψη του Μπίνειου.

Ads

‘Εξι από τους εννέα συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν αύριο, Δευτέρα 7 Μαΐου, το μεσημέρι.

Κατηγορούνται κατά περίπτωση για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση και απόπειρες σωματικής βλάβης.

Με ανακοίνωση του το Συντονιστικό Όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου που διοργάνωσε την απεργιακή κινητοποίηση, τη διαδήλωση και την πορεία στη Μυτιλήνη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο νησί, «καταδικάζει απερίφραστα τα όσα συνέβησαν μετά από την πορεία, και ιδιαίτερα σε δημοσιογράφους που εργάζονταν για την ενημέρωση της κοινής γνώμης».

Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα αλλά και πολίτες δέχθηκαν επίθεση από ομάδα περίπου 80 νεαρών του ακροδεξιού χώρου, μετά την πορεία εκατοντάδων πολιτών της Λέσβου προς τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι επιτιθέμενοι τους προπηλάκισαν, τους απείλησαν και τους χτύπησαν, ενώ από κάποιους προσπάθησαν να αποσπάσουν και να καταστρέψουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Κάποιοι μάλιστα από τους δημοσιογράφους κρύφτηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου και εγκλωβίστηκαν επί ώρα.

Η ίδια ομάδα ακροδεξιών κινήθηκε και προς την κατάληψη των αντεξουσιαστών στο κτίριο του πανεπιστημίου Αιγαίου «Μπίνειο», στη συνέχεια των επεισοδίων που ξέσπασαν αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Όπως έγινε γνωστό, οι επιτιθέμενοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στους δρόμους γύρω από το πανεπιστημιακό κτίριο ενώ προσπάθησαν να μπουν σε αυτό χωρίς να καταφέρουν να παραβιάσουν την εξωτερική είσοδο του κτιρίου. Τα επεισόδια μεταξύ ομάδων ακροδεξιών και δυνάμεων της αστυνομίας συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί.

Τα επεισόδια καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)

Τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων από ομάδα ακροδεξιών στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στη Μυτιλήνη, καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ),ενώ επισημαίνει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα απειλών και τρομοκρατίας που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι προαναφερόμενοι κύκλοι».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους τραμπουκισμούς σε βάρος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, από μερίδα ατόμων, γνωστών ακροδεξιών στοιχείων της Μυτιλήνης, που μετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί» ενώ σημειώνει ότι «τα συγκεκριμένα άτομα που μετείχαν στο συλλαλητήριο το οποίο έγινε για το προσφυγικό και την αύξηση του ΦΠΑ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν μέσα από μία ειρηνική κατά τα άλλα κινητοποίηση και να επιτεθούν σε συναδέλφους, απειλώντας, επιχειρώντας να χειροδικήσουν και προσπαθώντας να αρπάξουν ή να προκαλέσουν βλάβες σε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές».

Επίσης, καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να λειτουργήσει με τρόπο που να δικαιολογεί τον τίτλο του και να σταματήσει να ανέχεται τα φαινόμενα αυτά, καθώς ο ρόλος του δεν είναι αυτός του θεατή τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων» και «τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του πολίτη στην απρόσκοπτη ενημέρωση, κάτι που είναι αυτονόητο σε μία Δημοκρατία».