Με ένα συβιλλικό «θα δούμε» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το εάν θα πάει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads

«Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και δίνοντας και το στίγμα της επιφυλακτικότητας που υπάρχει στην κυβέρνηση ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημέρωσε σήμερα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων» για το Κυπριακό και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό….

Ads

…Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη».