Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι εντυπωσιακά.

Ads

Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα που διήρκεσε η έκτακτη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση των οφειλών προς την εφορία, με «μπόνους» τη διαγραφή των προσαυξήσεων, 151.214  φορολογούμενοι πολίτες έσπευσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία συνολικά 147 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι μια καλή είδηση για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και το μήνυμα που εκπέμπουν τέτοιες ρυθμίσεις είναι προς αποφυγήν, καθώς επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές και οι επιτήδειοι, για να το πούμε κομψά. Όμως και εδώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ή στα επιμέρους στοιχεία που έγιναν γνωστά.

-Μεταξύ των 151.214 οφειλετών, που ξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους βάσει της ευνοϊκής ρύθμισης,  υπήρξαν 15 που μέσα σε μια βδομάδα (20-27 Μαρτίου) βρήκαν και πλήρωσαν συνολικά 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή είχαν στην τράπεζα εκατομμύρια, αλλά αρνούνταν ως τώρα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στην εφορία.
-Οι 9 από τους 15 πλήρωσαν από 300.000-1.000.000. Κατά μέσο όρο από 470.000 ευρώ ο καθένας.
-Οι υπόλοιποι 6 από τους 15 πλήρωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. (Εφόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι 6 πλήρωσαν συνολικά 12,36 εκατ. ευρώ, τότε κατά μέσο όρο ο καθένας κατέβαλε από 2.061.000 ευρώ.)
-Άλλοι 54 οφειλέτες πλήρωσαν από 100.000 έως 300.000 ευρώ για να γλυτώσουν τις προσαυξήσεις.

Ads

Ας μείνουμε σ αυτές τις τρεις περιπτώσεις των μεγαλο-οφειλετών, (9+6+54) για τους οποίους η ρύθμιση ήρθε ως… δώρο Πάσχα!  Όλοι μαζί κατέβαλαν 25 και κάτι εκατομμύρια. Που σημαίνει ότι με τις προσαυξήσεις (τουλάχιστον 50%) η οφειλή τους έφτανε τα 40 εκατομμύρια.

-Πρώτο συμπέρασμα: Το υπουργείο Οικονομικών χάρισε σε 69 άτομα περί τα 15 εκατ. ευρώ από τις προσαυξήσεις.
Όμως, ακόμη κι αν μια τέτοια απόφαση μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ταμεία, ποιος μπορεί να δικαιολογήσει την ολιγωρία που προφανώς έδειξαν οι αρμόδιες ΔΟΥ (εφορίες κοινώς) στις οποίες ανήκουν οι 59 αυτοί κύριοι που εντός των νομίμων προθεσμιών δεν είχαν να πληρώσουν, αλλά μόλις τους χαρίστηκαν τα πρόστιμα, ως εκ θαύματος βρήκαν 25 ολόκληρα εκατομμύρια και τα ακούμπησαν στο κράτος;

Τα ερωτήματα που τίθενται προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι σαφή και αμείλικτα:
-Σε ποια ΔΟΥ ανήκει καθένας από τους 59; Ζήτησε να το πληροφορηθεί η αρμόδια υπουργός κυρία Βαλαβάνη μόλις έγιναν γνωστά τα στατιστικά στοιχεία ή αρκέστηκε στην… επιτυχία της ρύθμισης;
-Πόσα ευρώ χρωστούσε ο καθένας από αυτούς, από πότε και με ποιες προσαυξήσεις;
-Τι επάγγελμα κάνει  κάθε ένας τους; Πως διεκπεραίωνε τις υποχρεώσεις του αφού ήταν μεγαλο-οφειλέτης στην εφορία; Πως θεωρούσε παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, αποδείξεις κλπ); Τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που ίσχυε η θεώρηση;
-Ποιοι είναι διευθυντές στις ΔΟΥ αυτές και ποιοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι των δικαστικών τμημάτων κάθε ΔΟΥ χειρίστηκαν τις υποθέσεις τους; 
-Γιατί δεν έγινε προσωποκράτηση των οφειλετών για τόσο μεγάλα ποσά;
-Γιατί δεν έγινε κατάσχεση εις χείρας τρίτων (δηλ. υπέρ του δημοσίου) των εισπράξεων από τις συναλλαγές τους;
-Ελαβαν ή όχι φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων όσο διάστημα ήταν οφειλέτες;
-Εξαντλήθηκαν όλα τα μέτρα πίεσης που έχει στη διάθεσή της η πολιτεία ώστε να εισπραχθούν οι οφειλές; Αν ναι,  σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να φοροδιαφεύγεις και να γεύεσαι τα κλοπιμαία απ το κράτος.

Μια χρηστή διοίκηση θα έπρεπε την ίδια κιόλας στιγμή να είχε διατάξει έρευνα ώστε εντός λίγων ωρών ή ημερών, να έχει τις απαντήσεις σ αυτά τα ερωτήματα, για δύο κυρίως λόγους:

-Πρώτον, για να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους διευθυντές και υπαλλήλους δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και
-Δεύτερον, (εάν όλοι έπραξαν το καθήκον τους στο ακέραιο) για να διαπιστώσει αν η νομοθεσία πάσχει και πρέπει να βελτιωθεί, γιατί αφήνει «παράθυρα» που τα εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη μεγαλο-οφειλέτες που για τους δικούς τους λόγους δεν συγκινήθηκαν ούτε από αυτή τη χαριστική ρύθμιση!

Θα περιμέναμε και την αυτόβουλη παρέμβαση του αρμοδίου εισαγγελέα ή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με την ανακοίνωση των στοιχείων, αλλά φαίνεται πως εκείνοι δεν εντυπωσιάστηκαν απ όσα αυτά αποδεικνύουν ή ασχολούνται με άλλες σοβαρότερες υποθέσεις.