Ως «γελοιότητες», «συνωμοσιολογίες» και επιχειρήματα «καφενειακού τύπου» απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τους ισχυρισμούς του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη καθώς και άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η διόρθωση ταυτότητας φύλου θα επιτρέψει ενδεχομένως να αλλοιωθεί το άβατο του Αγίου Όρους ή θα ευνοήσει αποφυγή στράτευσης και οικονομικές απάτες.

Ads

«Δεν μιλάμε για απατεώνες αλλά για μια κοινότητα που προσπαθεί να θεμελιώσει τα δικαιώματά της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής και ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα επιχειρήματα ανήκουν στη σφαίρα του γελοίου. «Μην αντλούμε επιχειρήματα καφενειακού τύπου» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοντονής παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν λύνεται το πρόβλημα των διακρίσεων και της τρανσφοβίας αλλά «βελτιώνεται η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων».

Νωρίτερα, όπως και κάποιοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί προσωπικά και προανήγγειλε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει.

«Δεν αντιτίθεμαι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά μέχρι το σημείο της πλήρους νομικής αναγνώρισης μεσολαβεί ένας ωκεανός» τόνισε και υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο προκαλεί ψυχολογικό σοκ και έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της κοινής γνώμης».

Ads

«Ως βουλευτής εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω τη διαφωνία μου με όσα προτείνονται» είπε και υποστήριξε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες κοινωνικές συνέπειες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «υπάρχει κίνδυνος να αλωθεί το άβατο του αγίου Όρους και ο αθλητισμός». Ζήτησε ακόμη να απαγορευτεί με ρητή διάταξη ο γάμος και η υιοθεσία στα άτομα που έχουν προβεί σε διόρθωση φύλου.