Τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, πολιτική έγκριση εκταμίευσης της δόσης στο ακριβώς επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και, παράλληλα, άμεσος καθορισμός της ατζέντας για το τέλος του προγράμματος και την διαπραγμάτευση για το χρέος: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που βάζουν οι δανειστές για το ελληνικό ζήτημα όπως επικοινωνείται από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες – πηγές, που επιβεβαιώνουν εκ νέου τον στόχο των πιστωτών για αξιολόγηση “fast track” και για ελληνικό success story έως τον επόμενο Αύγουστο.

Ads

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο οδικός χάρτης, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του μήνα και, συγκεκριμένα, στο διήμερο 28 με 29 Νοεμβρίου. Εως τότε η κυβέρνηση καλείται να  κλείσει σχεδόν όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, με πρώτα και κομβικά βήματα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της ενέργειας (πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων).

Τα δύο αυτά ζητήματα τίθενται ως οι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για να προχωρήσει το “θετικό σενάριο” για την Ελλάδα. Αντιθέτως, και σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, το θέμα της αναπροσαρμογης των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται για την επόμενη – και, όπως όλα δείχνουν, τελευταία – αξιολόγηση λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή έχει κλείσει πλήρως μόνον το 30% των προαπαιτούμενων, από την κυβέρνηση ωστόσο επισημαίνεται πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και είναι απολύτως ρεαλιστική η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Ads

Κατά τις ίδιες διαβεβαιώσεις, είναι επίσης εφικτό να ολοκληρωθεί  το απαραίτητο νομοθετικό έργο εντός του Δεκεμβρίου, έτσι ώστε μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να ανοίξει ο λεγόμενος “καθαρός διάδρομος” για την τελική φάση εξόδου από το Μνημόνιο – ήτοι, να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές τον Αύγουστο και, μαζί, και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, θετικά μηνύματα μεταφέρονται και για τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 με βασική παραδοχή το ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος και 2,5% το 2018, θεωρεί ότι η τάση της ανεργίας θα παραμείνει πτωτική και βλέπει σταθερότητα τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Συναίνεση διαπιστώνεται και στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα αποδοθεί τον Δεκέμβριο, με ανοικτές μόνον κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες και με μοναδική απαίτηση των δανειστών να διατηρηθεί στα κραρτικά ταμεία το 0,5% του πλεονάσματος ως “μαξιλάρι ασφαλείας”. Είναι μια απαίτηση που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ικανοποιείται ήδη χωρίς να επηρρεάζεται ο σχεδιασμός διανομής του υπερπλεονάσματος όπως τον εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ως εκ τούτων, και με εξαιρετικά πλέον καθαρή την σπουδή που δείχνουν τόσο οι ευρωπαίοι, όσο και το ΔΝΤ, να κλείσει άμεσα – και, κυρίως, με επιτυχία – το ελληνικό ζήτημα, μάλλον θα πρέπει να προκύψει κάποια δραματικού τύπου ανατροπή για να μην ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση έως τις 22 Ιανουαρίου. Και πλέον, παρά τον ελάχιστο χρόνο που απομένει, όλο και περισσότεροι στις Βρυξέλλες δίνουν υψηλές πιθανότητες να κλείσει το SLA (η τχνική συμφωνία) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου – το τελευταίο Eurogroup υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ…