Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως σταματά την αποδοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις για τα δάνεια που χορηγεί στις εμπορικές τράπεζες της χώρας από τις 25 Ιουλίου, οπότε και λήγει η εγγύηση που παρείχαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάρτιο. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ερμηνεύεται ως νέα πίεση προς την Ελλάδα για νέες δεσμεύσεις ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
 

Ads

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται πως «λόγω της λήξης στις 25 Ιουλίου 2012 του προγράμματος επαναγοράς για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία, τα μέσα αυτά θα παύσουν επί του παρόντος να είναι κατάλληλα όσον αφορά τη χρήση τους ως ασφαλειών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος».
 
«Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτιμήσει τη δυνητική τους καταλληλότητα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και αφορά την πρόοδο της Ελλάδας στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής», προσθέτει η Τράπεζα.
 
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), για όσο διάστημα η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για αναχρηματοδότηση.
 
Αναζητούνται «τεχνικές» λύσεις για το ομόλογο του Αυγούστου
 
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ανέφερε την Παρασκευή πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά «τεχνικές λύσεις» όσον αφορά την αποπληρωμή του ομολόγου της 20ης Αυγούστου, προκειμένου η Ελλάδα να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις της.
 
Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε πως η ευρωζώνη επεξεργάζεται τις «τεχνικές» αυτές λύσεις και υπάρχει δέσμευση των χωρών μελών της να υπάρξει διευθέτηση. Ο κ. Ο’ Κόνορ επανέλαβε ουσιαστικά τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το Eurogroup της 9ης Ιουλίου.
 
Αναφορικά με την αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου ανέφερε πως στόχος της είναι να εξετάσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα και ξεκαθάρισε πως το κλιμάκιο θα παραμείνει στη χώρα «όσο χρειαστεί».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ο’ Κόνορ, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές θα βρεθούν οι διάφορες πολιτικές που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
 
«Τα συμπεράσματα θα εξαχθούν όταν αυτό καταστεί δυνατόν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ουσία του έργου της τρόικας και όχι η χρονική διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να κριθεί στις επόμενες 45 ημέρες. Του Πάνου Παναγιώτου