Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην τετραμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Στη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής υλικοτεχνικής βοήθειας και ανθρώπινου δυναμικού προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι η συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε τη στήριξη προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφής και δεδομένη.

ΕΕ κατά Τουρκίας για τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Ads

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες. Η Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο Γιούνκερ και η Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Το Μακεδονικό και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Το Μακεδονικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου και πριν από την τετραμερή συνάντηση.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση, που επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η Α. Μέρκελ ανέφερε πως συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.