Εάν δεν είναι το νέο Plan B του Σόιμπλε για να τορπιλίσει το ευρώ, είναι σίγουρα ένα επικίνδυνο πολιτικό αφήγημα. Κι εάν οι, εγχώριοι τουλάχιστον, εμπνευστές του δεν υπηρετούν υπονομευτικά σχέδια, τότε σίγουρα έχουν υποτιμήσει δραματικά τους κινδύνους της εξαγωγής μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ads

Το εν λόγω πολιτικό αφήγημα δεν είναι άλλο από την απειλή ενός «επερχόμενου 4ου Μνημονίου». Και χτίζεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την… Bild.

Το Μνημόνιο του… Θεοδωρικάκου

Στο εγχώριο μέτωπο, η προφητεία περί 4ου Μνημονίου τείνει να γίνει η νέα βάση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές εδώ και τώρα: «Πάμε σε εκλογές για να μην έρθει το 4ο Μνημόνιο» είναι η γραμμή στρατηγικής που χαράσσει η Πειραιώς και ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να την περάσουν στη δημόσια ατζέντα:

Ads

«Η κυβέρνηση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο 4ο μνημόνιο. Η οικονομία στερήθηκε από την ανάπτυξη που ήταν δρομολογημένη», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.

Λίγες ημέρες πριν, ο βουλευτής τη ΝΔ Κώστας Καραγκούνης δήλωνε στην Bild ότι έρχεται τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας: «Το 2017», δήλωσε, «θα καταρρεύσουν τα έσοδα, οπότε είναι σίγουρο ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας».

Βενιζέλος: Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το 4ο Μνημόνιο

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην – πολλαπλώς μνημειώδη – συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, απευθυνόμενος σε όσους του χρεώνουν «ανατροπή» του Γιώργου Παπανδρέου: «Δεν βλέπουν», είπε, «ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν (τον Παπανδρέου) το 2007, τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο, αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

Κι ενδιαμέσως όλων αυτών η Bild επανήλθε πριν από τρεις ημέρες με ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Η ελληνική βόμβα χτυπάει». Το άρθρο αναγγέλλει την «επιστροφή της κρίσης» και διακηρύσσει πανηγυρικά ότι «πολιτικοί τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο κάνουν ήδη λόγο για ένα τέταρτο πακέτο».

Οι σκληροί του CDU

Παραδόξως, δε, οι «πολιτικοί στο Βερολίνο» που συμμερίζονται την αγωνία του 4ου Μνημονίου εκπροσωπούν την πιο σκληρή φράξια του CDU: Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, δηλώνει πως «οδεύουμε κατευθείαν σε τέταρτο πρόγραμμα στήριξης», στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτές εκτιμούν – και πάλι κατά την Bild –  πως «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων», ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ, διαμηνύει προς άπαντες – της γερμανικής καγκελαρίας συμπεριλαμβανομένης – πως «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια» προς την Ελλάδα.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Και για το μεν γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό και συντηρητικό σύστημα η «προφητεία» του 4ου Μνημονίου μπορεί να είναι το ιδανικό μαστίγιο και το ακόμη πιο ιδανικό άλλοθι: Το μαστίγιο με το οποίο θα πιέζουν την Ελλάδα για ακόμη πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις χωρίς ελάφρυνση χρέους, και το άλλοθι με το οποίο θα μπορούσαν να περάσουν στους γερμανούς φορολογούμενους ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια.

Οι εγχώριοι διακινητές της ίδιας άποψης ωστόσο, ίσως θα έπρεπε ενίοτε να θυμούνται και την παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οπως και το ότι εάν υπάρξει ποτέ 4ο Μνημόνιο, πιθανότατα θα είναι εκείνο που θα μας κάνει…  δώρο ο δόκτορ Σόιμπλε μαζί με την κάρτα εξόδου από το ευρώ – το γνωστό Plan B που είχε βάλει στο τραπέζι και πέρσι το καλοκαίρι…