«Τρομοκρατικές και εκδικητικές» απολύσεις συναδέλφων τους καταγγέλλουν εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. «Πρόκειται για άτομα τα οποία διώκονται ποινικά», δηλώνουν στο tvxs.gr διοικητικά στελέχη της εταιρείας.

Ads

Χθες ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 6 εργαζομένων της Χαλυβουργίας, εκ των οποίοι οι 3 ήταν μέλη του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων και οι άλλοι 3 θεωρούνται «πρωτοπόροι εργάτες».
 
Οι διαμαρτυρόμενοι εκτιμούν ότι η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί «να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο».
 
«Και οι έξι εργάτες είναι αυτοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της απεργίας μπροστά στην πύλη από ασφαλίτες, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση», αναφέρει η εφημερίδα Ριζοσπάστης.
 
Απαντώντας σε ερωτήματα του tvxs.gr, διοικητικά στελέχη της Χαλυβουργίας δηλώνουν ότι οι χθεσινές απολύσεις αφενός δεν εντάσσονται στο πλαίσιο περαιτέρω περικοπών, αφετέρου δεν είναι εκδικητικές. «Πρόκειται για άτομα τα οποία διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και βρίσκονται αντιμέτωπα ακόμη και με μηνύσεις ψευδορκίας, για θέματα που αφορούν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις», προσθέτουν. Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται κάνουν λόγο για «μηνύσεις σε δεκάδες εργάτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο και απεργοσπάστες».
 
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της διοίκησης αναγνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής η συνεργασία με εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα γεγονότα είναι στην πράξη «από δύσκολη έως αδύνατη». Σημειώνουν δε πως «η μακρά διάρκεια αυτής της κρίσης οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία επιζητούσε την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων» και διαμηνύουν την πρόθεση να τηρηθούν πλέον χαμηλοί τόνοι και να μπει ένα τέλος στην υπόθεση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατήγγειλε ότι «η εργοδοσία του Μάνεση προχώρησε μόλις χθες σε έξι εκδικητικές απολύσεις και μάλιστα μπορεί και να μην υπάρξει αποζημίωση». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας για τα θέματα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, επαναλαμβάνοντας ότι  βούληση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της Χαλυβουργίας και να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης».