Την ανάγκη σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο πρέπει να υπάρξει διάλογος για κοινή συμφωνία καθώς «είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα». «Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που δεν απειλεί την Ευρώπη» τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική ψήφος, σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, «σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή». Ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ανάγκη σεβασμού αυτής της ψήφου υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει επίσης να τηρηθούν.
 
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα, άρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους ώστε το νόμισμα να είναι εγγυητής της σταθερότητας» σημείωσε ο Ολάντ προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα, «η οποία μέσω του Πρωθυπουργού της κάθε φορά επισημαίνει ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική». «Συνεπώς ο διάλογος πρέπει να υπάρξει, σαφώς πρέπει να ενισχυθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
 
 

«Το πρόγραμμά μας δεν απειλεί την Ευρώπη»
 
Την εκτίμηση ότι έχουν βρεθεί «ανοικτά ώτα» στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο από την πλευρά της Ελλάδας.
 
«Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν». «Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της συγκατοίκησης αλλά και την ισοτιμία των κρατών μελών διότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μέλλον» πρόσθεσε.
 
«Στις επαφές μου με ηγέτες κρατών και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση που μπορεί αν οδηγήσει σε συμφωνία η οποία θα δώσει απαραίτητο χρόνο και ανάσα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησής του να προχωρήσει τις αλλαγές για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος.
 
Αναφορικά με το χρέος υπογράμμισε ότι «καταθέσαμε προτάσεις και για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο για να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».
 
Τσίπρας σε Ολάντ: Γίνε ξανά πρωταγωνιστής
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναζήτηση των αρχών του Διαφωτισμού στη σύγχρονη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ουσιαστικά κάλεσε τη Γαλλία να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή για να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.
 

Ads