Τέσσερις μήνες με μάχες «μέρα με τη μέρα» έχει μπροστά της η κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών, τις εσωκομματικές φωνές που ασκούν κριτική, την αντιπολίτευση που την περιμένει στη γωνία, τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν, αλλά και τα τρέχοντα προβλήματα.

Ads

«Μάρτης – γδάρτης» περιμένει την κυβέρνηση. «Αντιμέτωπη με τους δανειστές αλλά και με προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Σόιμπλε απειλεί με σταμάτημα της χρηματοδότησης αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα τα ταμειακά αποθέματα λιγοστεύουν και η ανησυχία μεγαλώνει από τις αντικρουόμενες φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων», σημειώνεται στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

«Υπό τη διπλή πίεση της έλλειψης ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αλλά και των εσωκομματικών αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν η τετράμηνη παράταση να έλθει προς έγκριση στη Βουλή», γράφει η «Καθημερινή».

«Ουδείς πίστευε ότι ο δρόμος της κυβέρνησης θα είναι στρωμένος με κόκκινα ροδοπέταλα και οι ξένοι φροντίζουν καθημερινά να το επιβεβαιώνουν με δηλώσεις που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει άλλωστε η γερμανική εφημερίδα  Bild», σχολιάζουν «Τα Νέα». «Δεν είναι όμως μόνον οι έξω, είναι και οι μέσα. Δηλαδή όσοι στο κυβερνών κόμμα άρχισαν από το πρώτο λεπτό αντίσταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αλυσοδεθεί πάλι και πιθανώς με χειρότερο τρόπο η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα. «η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να παρασυρθεί σε αψιμαχίες με τους μεν αλλά ούτε και να κάνει πολιτική ψυχοθεραπεία στους δε. Πρέπει να προχωρήσει τη διακυβέρνηση υλοποιώντας τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις με ευελιξία και ρεαλισμό. Είναι ώρα για δουλειά, όχι πολιτικολογία…», καταλήγουν «Τα Νέα».

Ads

Από την πλευρά της η «Αυγή», σημειώνει ότι «να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των Μνημονίων και να εισαγάγει τη χώρα σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης σπεύδει η κυβέρνηση βάζοντας αμέσως μπροστά την υλοποίηση δεσμεύσεων έναντι των πολιτών και ιδιαιτέρως των οικονομικά αδύναμων, αλλά και την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, που αποτελεί τη γέφυρα προς τη νέα εποχή». Και συνεχίζει: «Τους προσεχείς τέσσερις μήνες, σημείωσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε “μάχη μέρα με τη μέρα” για τέσσερις στόχους: Να προχωρήσουμε γοργά τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ξηλώσουμε το Μνημόνιο και τους εκπροσώπους του στον κρατικό μηχανισμό, να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τα λαϊκά στρώματα, να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγμάτευση».

Μετά τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια προς ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, η κυβέρνηση σπεύδει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και παρεμβαίνοντας στο συνταξιοδοτικό, με την υπόσχεση να μην θίξει θεμελιώδη δικαιώματα.

«Ηλεκτρονικά όπλα επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015, η Εφορία αποκτά online σύνδεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια αλλά και τα χρηματιστηριακά προϊόντα, ενώ προχωρά στο φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου. Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν επιχειρήσεις, επαγγέλματα υψηλής παραβατικότητας και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου», αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους». «Σε τρία σενάρια επικεντρώνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Οι όποιες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν ύστερα από διάλογο, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξουν διαφορετικές λύσεις ανά ταμείο. Πάντως διαμηνύεται ότι στόχος της παρέμβασης είναι να μην θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», γράφουν από την πλευρά τους «Τα Νέα».

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΚΚΕ καλεί σήμερα στην πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα καταγγέλλοντας την διαπραγμάτευση κυβέρνησης – εταίρων και ζητώντας ρήξη με την Ευρώπη.