Με τέσσερα νομοσχέδια και μια εξεταστική επιτροπή κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας τη «στροφή στη διακυβέρνηση» και δη με ρυθμούς εξπρές.

Ads

Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, αποφασίστηκε να κατατεθούν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα 4 πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και να προχωρήσει η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.

Τα 4 νομοσχέδια αφορούν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα είναι τα εξής:

  • Ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Ν/σ με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο
  • Ν/σ γα την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Ν/σ για την ανασύσταση της ΕΡΤ

Και οι τέσσερις πρωτοβουλίες αναμένεται να παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στην αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με ανοιχτή ομιλία από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ παράλληλα με τα 4 νομοσχέδια θα κατατεθεί – πιθανότατα με τη μορφή τροπολογίας – και σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ads

Κατά το αποψινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να ξεκαθαριστεί από τον πρωθυπουργό εάν η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα πάει τελικά ή όχι προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πέραν, δε, του νομοθετικού έργου, στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της κάλυψης των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.