Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» (Ντέκλαν Κοστέλο – ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ – ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι – ESΜ και Ντέλια Βελκουλέσκου – ΔΝΤ) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Κύκλοι του υπουργείου επισήμαναν ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν «ταχύτερο βηματισμό» στην σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις πριν από τα 62 έτη. Στο ραντεβού του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκαν επίσης και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. 

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Επίσης, το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Ads

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πήγαν στο υπουργείο κατόπιν δικής του πρόσκλησης.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα», δήλωσε προσθέτοντας: «Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Για τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η νέα διαπραγμάτευση θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».