Το ακριβότερο έργο στην Ευρώπη είναι οι σήραγγες των Τεμπών, ενώ υψηλό είναι και το κόστος για τα έργα και στους άλλους τρεις αυτοκινητοδρόμους, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι συγκρίσεις γίνονται με βάση στοιχεία από την Εγνατία Οδό και τον σχεδόν έτοιμο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, αλλά και με ανάλογα έργα σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ads

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο κατασκευαστικό κόστος για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί διαμορφώνεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Αφορά το νέο κομμάτι των 24 χιλιομέτρων με το οποίο παρακάμπτονται τα στενά των Τεμπών και περιλαμβάνει πεδινά τμήματα και τις τρεις δίδυμες σήραγγες με μήκος 2 χιλιομέτρων, 2,7 χιλιομέτρων και 6 χιλιομέτρων ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Το δεύτερο ακριβότερο έργο βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Α – 41 στη Γαλλία, με σήραγγες μεγάλου μήκους και κόστος 30 εκατομμυρίων το χιλιόμετρο.
 
Στην Εγνατία Οδό, στον οδικό άξονα των 670 χιλιομέτρων λειτουργούν 73 δίδυμες σήραγγες, με συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σήραγγα του Δρίσκου, με μήκος 4,5 χιλιομέτρων που θα έχει τα πρωτεία ως το 2015. Το κατασκευαστικό κόστος μόνο για τις σήραγγες κυμαίνεται από 8 έως 30 εκατομμύρια το χιλιόμετρο με βάση τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το μέσο κόστος της Εγνατίας Οδού ποικίλει από 4,1 έως 15,4 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο ανάλογα με την περιοχή (ανατολικό, κεντρικό και δυτικό τμήμα). 

Στους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους το μέσο κόστος κυμαίνεται από 6,6 έως 7,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, όταν σε ανάλογα έργα στη Γαλλία και τη Γερμανία διαμορφώνεται από 5,9 έως 8 εκατομμύρια το χιλιόμετρο.