Με τις εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση να γίνονται όλο και πιο έντονες και από όλες τις πολιτικές πλευρές, αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι απόψεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του χρέους και την έξοδο από το μνημόνιο. Την ίδια στιγμή τον κώδωνα της ανησυχίας κρούει η Ευρώπη.

Ads

Τέλος του μνημονίου με το ok της τρόικας

«Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη: Τέλος του Μνημονίου μόνο με τη συναίνεση της Τρόικας» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της ιταλικής εφημερίδας La Republica, που φιλοξενεί συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

Με διάθεση καθυσηχασμού των αγορών, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε στην ιταλική La Republica δηλώνοντας πως το τέλος του μνημονίου για την Ελλάδα θα έρθει με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης περί επίσπευσης της εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης, η κ. Βούλτεψη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «καμία πρόθεση να απομακρυνθούμε από την τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής». «Θέλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο του μνημόνιου μόνο με την συναίνεση της Τρόικας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αναφερόμενη στην αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας στις αγορές, είπε πως «αυτές που εκφράζονται από τις αγορές είναι εφήμερες ανησυχίες, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι την περασμένη Παρασκευή τα πράγματα στις αγορές είχαν ησυχάσει». «Το συνεχές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στέλνει ένα μήνυμα αστάθειας προς της αγορές, το οποίο και κινδυνεύει να ζημιώσει τη χώρα. Εμείς, πάντως, δεν θα γυρίσουμε το ρολόι στα χρόνια του οικονομικού κραχ», κατέληξε η Σοφία Βούλτεψη.

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνια σε μία νύχτα»

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μας το επέβαλαν», δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA.

«Εμείς δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Η χώρα διαλύεται. Αυτό μας υποχρεώνει στην εφαρμογή μίας ριζοσπαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα», σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει μονομερώς. «Δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους», ανέφερε σχετικά με το χρέος, το οποίο επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο.

«Βατερλώ της κυβέρνησης Σαμαρά» χαρακτήρισε την παραδοχή της βιωσιμότητα του χρέους στην Μέρκελ, ο Π. Σκουρλέτης στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μιλάς για βιωσιμότητα του χρέους και να περιμένεις να γίνει και διαπραγμάτευση. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ως «σχιζοφρενική την κατάσταση της κυβέρνησης και στο μνημόνιο να είμαστε και να συζητάμε τα προαπαιτούμενα της τρόικας και τα νέα μέτρα».

«Απολύτως εξυπηρετήσιμο το ελληνικό χρέος»

Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζει από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφη απάντηση του ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών.

Τρόμου συνέχεια από το εξωτερικό

Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αύξηση των πολιτικών κινδύνων σε όλη την ευρωζώνη διαπιστώνει από την πλευρά της η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η ευρωζώνη δεν απειλείται από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή από το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, καθώς έχει σημειώσει πρόοδο στους τομείς αυτούς και  υπογραμμίζει πως οι κίνδυνοι είναι πρωτίστως πολιτικοί.

Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα αναφερόμενη στις ανησυχίες των αγορών λόγω ΣΥΡΙΖΑ,που όπως λέει αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθεί να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα, η αγορά φοβάται ότι θα αναστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε όλη την ευρωζώνη και αναδεικνύει την αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα ζήτησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της περαιτέρω δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης και εκείνων που πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης εγκυμονούν τον κίνδυνο διόγκωσης των χρεών.