Tο τέλος της ιουλιανής «περιπέτειας» – όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ – στις ελληνορωσικές σχέσεις σφραγίζει το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα και η αυριανή του συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Η «απόψυξη» των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας έρχεται σε μια συγκυρία έντονων και σύνθετων γεωπολιτικών διεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και κρίσιμων κινήσεων στο ενεργειακό πόκερ της περιοχής – ένα πεδίο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φθάνει απόψε στη Μόσχα, θα συναντηθεί στις 11.30 αύριο το πρωί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ στην 1 είναι προγραμματισμένο το τετ-α-τετ στο Κρεμλίνο με τον ρώσο πρόεδρο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφές διμερών συμφωνιών και στις 3 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

‘Ηδη, από χθες βρίσκεται στη Μόσχα πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον  αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μαζί με τον ρώσο υπουργό Μεταφορών Γεβγένι Ντίτριχ συμπροεδρεύει σήμερα της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή θα προετοιμάσει τις συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο στους συγκεκριμένους τομείς, τα στρατηγικά ζητήματα όμως που κυριαρχούν στο ρωσικό διήμερο της ελληνικής διπλωματίας είναι δύο: η οριστική ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Μόσχα μετά τις καλοκαιρινές απελάσεις των ρώσων διπλωματών και η προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών για τον αγωγό Turkish Stream και την επέκτασή του μέσω ελληνικού εδάφους.

Η επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας είναι γνωστό ότι αποτελεί κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Ρωσίας παρά τις ισχυρές ενστάσεις της Κομισιόν και τις σύνθετες ευρωπαϊκές παραμέτρους του θέματος λόγω του αντίστοιχου ενδιαφέροντος της Γερμανίας για τον North Stream. Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόφ, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει από το Thessaloniki Summit ότι παρά το ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med «δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο project, προωθώντας προς τις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα».

Ads

Προεκτείνοντας αυτό το μήνυμα, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν χθες πως η θέση της Αθήνας, τόσο κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα όσο και απέναντι στις Βρυξέλλες, είναι πως η Ελλάδα «θέλει να είναι ενεργειακός κόμβος». Και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει παράλληλα όλες τις προοπτικές που ανοίγουν και οι τρεις αγωγοί, οι TAP, East Med και Turkish Stream. Ειδικά, δε, ως προς τον Turkish Stream οι ίδιες πηγές τονίζουν – απευθυνόμενες κυρίως προς τις Βρυξέλλες – πως ό,τι ισχύσει για τον North Stream θα πρέπει να ισχύσει και για τον Turkish Stream. Το project του Turkish Stream για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διέλευσης θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένο και το ότι το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο καλύπτονται από τη Ρωσία.

Στο έτερο στρατηγικό μέτωπο, εκείνο της επιστροφής των διμερών σχέσεων στην «κανονικότητα», τόσο η ρωσική όσο και η ελληνική πλευρά διαμηνύουν πως ο παγετός του καλοκαιριού αποτελεί ήδη παρελθόν. «Πιστεύω ότι το κεφάλαιο του Ιουλίου στις ρωσικές-ελληνικές σχέσεις έχει κλείσει» ήταν η ενδεικτική δήλωση του Αντρέι Μασλόφ πριν από λίγες ημέρες στο πρακτορείο TASS, ενώ και ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως η μίνι κρίση του Ιουλίου δεν ήταν απότοκο στρατηγικών διαφωνιών σε θέματα διεθνούς πολιτικής, αλλά είχε να κάνει με την «ορθή τήρηση» των διπλωματικών κανόνων σε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικής πηγής και μένει να φανεί, αύριο στην Μόσχα, ποιο μπορεί να είναι το διπλωματικό «ταμείο» αυτών των, «καλών» πλέον, λογαριασμών…